Читај ми!

Због рата у Украјини могле би да поскупе авионске карте, шта препоручују агенти

Украјинска криза утиче и на цивилно ваздухопловство. "Аерофлот" не лети никуда ван Русије, а једине две компаније које тренутно лете за Русију су "Ер Србија" и "Туркиш ерлајнс". Ти летови су пребукирани, кажу агенти и додају да цене нису мењане. Западне компаније су обуставиле летове према Русији и више не могу да користе руски авио-простор. Због тога морају заобилазно да иду са истока на запад што односи више горива.

За сада цена карата страних компанија није мењана, али у будућности, пошто карте имају и компоненту процента на гориво која није мала, агенти кажу да ће цене карата бар западних компанија морати да се коригују. Подсећају да је 35 одсто цене лета – цена горива.

"Цена авионске карте се састоји из цене карте плус цене осталих трошкова. Од пре десетак година, такса за гориво је издвојена из цене авионске карте, тако да она може да се мења на дневном нивоу. Сада је повољније купити карте према неким далеким дестинацијама, Азији, док не поскупи такса за гориво, јер касније неће долазити до корекције цена већ купљених карата", објашњава Игор Врањешевић, агент за продају авионских карти.

Керозин вртоглаво скаче на берзама и то ће морати неко да надокнади. За сада се воде преговори између влада националних превозника о томе ко ће тај губитак да сноси.

Цена је са 60 долара скочила на 100 долара по тони, а тај губитак неко мора да надокнади.

"Тренутно поскупљење горива је 30 до 40 одсто и може да се деси да за толико поскупи такса за гориво, која у неким авио-картама има удео од 20 до 40 одсто", каже Врањешевић.

Ако планирате некуда да летите, обавезно већ сада купите карте, нарочито страних авио-превозника, препорука је агената. У противном, цена керозина може повећати њену цену.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво