Читај ми!

Возач камиона из Чачка: Пет минута чекања претворило се у 12 дана на украјинској граници

Многи возачи камиона из Србије, али и других земаља, у транзиту преко Украјине, преживели су бројне проблеме на граничним прелазима. Чачанин Владимир Белић и тројица његових колега из Србије били су практично заробљени на украјинско-пољској граници. Неколико минута чекања претворило се у 12 дана, каже Белић и додаје да су само возачи из Србије пуштени да са камионима напусте терминал.

Владимир Белић провео је 12 дана на граничном прелазу Јагодин, због робе коју је превозио у Русију.

"Скренули смо са уобичајене трасе јер ме је диспечер обавестио да постоји проблем, да не можемо даље, већ да тражимо најближи могући излаз из Украјине. Мени је у том тренутку био излаз ка Пољској и тамо сам се упутио", каже Белић.

Према информацијама које је имао, гранични прелаз Јагодин је у том тренутку радио у нормалном режиму.

"Мислили смо да ћемо моћи да изађемо стандардно. Предао сам документа, очекивао сам да ће ме пустити даље. Рекли су – сачекајте ту пар минута. Тих пар минута претворило се у дванаест дана", каже Белић.

Излазак из камиона био је могућ на сопствену одговорност и на ризик.

"Могли смо да одемо до тоалета који се такође плаћао. Али чим виде да се крећеш, они то схватају као да пркосиш. Долазе да испитују, питају неповезана питања, што свакако није било свеједно", рекао је Белић.

Прва четири дана било је, каже, мањих проблема јер хране и пића није било довољно у камиону. Касније је стигла помоћ колеге који је живео у Украјини.

"Достављао нам је хране и воде колико је могао и нешто нам је пара заменио", каже Белић.

Са њим и још тројицом возача из Србије на граници су чекала и два возача из Македоније, возачи из Русије и Белорусије. И сви су се нашли у чуду.

"Од нас 30 само су нас четворицу Срба пустили са терминала, са камионима. Остали су послати пешке, некима су наводно обезбедили превоз кући. Ти људи се нису јавили никад", рекао је Белић.

Роба коју су возачи из Србије возили ка Русији није била кварљива и враћена је назад произвођачу.

Белић се данас спрема поново да крене пут Русије, али измењеном трасом.

"Мења се комплетна рута кретања. Не идемо више преко Румуније и Украјине, већ идемо на Мађарску, Словачку, Пољску, Литванију, Летонију и горе улазимо у Русију", рекао је Белић.

Не очекује да му се овако нешто поново деси. Била је то, каже, само коинциденција.

У Украјини је и даље један његов колега.

"Ацо је у Кијеву. Привредна комора Србије и дипломатске службе покушавају да га избаве одатле и чека се најпожељнији тренутак да се то обави а да не буде последица", рекао је Чачанин.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара