Читај ми!

Летелица која је пала у Загреб, музејски примерак совјетске технологије

Украјинци су, пре осам година, из складишта извадили преостале совјетске дронове "тупољев 141", који су непосредно по распаду СССР-а повучени из наоружања. Једна од тих летелица срушила се прошле ноћи на Загреб, а да претходно нису реаговале противваздухопловне одбране Румуније, Мађарске и Хрватске. Будимпешта: Кијев и Москва негирају везу са овим инцидентом.

Хрватске власти су, после мистериозне експлозије прошле ноћи, открили гомилу делова, велики кратер и два падобрана, што је локалне власти навело на закључак да је до Загреба долетео прастари совјетски дрон "ту-141", који су украјинске власти током претходне деценије оспособиле за употребу.

Ова летелица је у наоружање СССР-а уведена 1979. године, како би командним центрима пружала информације о кретању противничких снага. Домета неколико стотина километара, била је опремљена низом специјализованих камера и радаром.

Покреће је млазни мотор "КР-17А" и за разлику од модерних дронова не може да носи наоружање, лансира се са посебне платформе и слеће уз помоћ падобрана.
Крстари брзином од 1.000 километара на час и има оперативни домет од око 1.000 километара.

Током десетак година, произведено је нешто више од 150 таквих летелица, али за сада није познато колико их је после распада СССР-а остало у Украјини.

Украјинске снаге су, током сукоба 2014. године, успеле да оспособе и модернизују неколико ових летелица, а неколико их је, током претходне две седмице рата, оборено у Украјини.

Кијев је одмах одбацио било какву везу са овим догађајем, што је улинила и Москва. НАТО  тврди да че коначне податке одакле је летелица заиста полетела саопштити у суботу.

Према фотографијама са ратишта, један од ових дронова оборен је изнад Крима, док су још бар два срушена на другим деловима фронта.

До Загреба, ова летелица је прелетела бар 550 километара и неопажено прошла кроз ваздушни простор три чланице НАТО-а.

Румунске власти су, током јутра, саопштиле да су откриле летелицу, која је у њуховом ваздушном простору провела око 180 секунди, док су Мађари кратко одговорили да у истрази овог инцидента сарађују са хрватским властима.

Нешто касније, огласили су се и Мађари, који тврде да је "ту-141" уочен још док је летео изнад Украјине, наводећи да је у мађарском интересу да "не буде увучена у конфликт".

Мађарска је, такође, навела да ово није први инцидент те врсте, те да су борбени авиони "грипен" претходни пут пратили сличан дрон "како би контролисали ситуацију".

Мађарске власти су саопштиле да су се догодила укупно три оваква инцидента, као и да су током последњег у петак послеподне, још једном узлетели "грипени" пошто је на радарским екранима уочено да је још једна летелица повредила ваздушни простор те државе. 

Украјинска амбасада у Загребу није желела да коментарише овај догађај.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије