Читај ми!

РТС у Ростову – како изгледа живот на сто километара од попришта борби

Према подацима руских власти, од почетка сукоба територију Украјине напустило је 168.000 људи, неки од њих су уточиште нашли у Ростовској области. Екипа РТС-а разговарала је са грађанима Ростова о томе како изгледа живот, да ли се и шта променило од почетка рата у Украјини.

Данас је једна група избеглица из околине Маријупоља стигла у Ростовску област, реч је о избеглицама из села Винаградноје који су данас прешли гранични прелаз Весело Возњесенка, гранични прелаз у близини града Таганрог.

Преко Ростовске области, Украјину је напустио и део мисије ОЕБС-а, међутим, док траје процес евакуације они се неће оглашавати за медије.

Репортер РТС-а који се налази у Ростову на Дону, на само 100 километара од попришта борби наводи да у том граду није могуће у свакој банци заменити новац. Постоје ограничења када је у питању замена валута – неке банке не мењају новац, док неке нуде изузетно неповољну курсну разлику.

Како каже, платне картице су проблем у целој земљи.

У самој Ростовској области проблем имају и они који покушавају да путују у друге делове Русије, јер постоје ограничења на ростовском аеродрому и претпоставља се да ће тако бити до 20. марта, тако да они који путују ка Москви то могу да учине возом, аутобусом, аутомобилом.

Грађани Ростова наводе да, упркос томе што се налазе на само сто километара од попришта борби и санкцијама, не осећају неке велике промене.

"Никаквих генералних промена нема. Знате шта ћу вам рећи, мој став је једноставан: Словени не треба да ратују са Словенима! То није исправно, треба да тежимо миру. Не знам шта се у мом животу променило, моја жеља је да се две стране помире, нађу заједнички језик, да преговарају. Не знам, јако је лоше то, ја сам била изричито против распада Совјетског Савеза. Ово се никад не би догодило", наводи грађанка Ростова.

Њен суграђанин наводи да санкције нису промениле ништа нарочито и, како каже, све је као и раније.

С друге стране, његов суграђанин каже да је рат довео до скока цена животних намерница.

"Живимо нормално, све је у реду осим што је лоше јер се води рат, то ми се не допада. Цене се мењају – скачу, ништа не може да се купи. Али имамо да једемо, деца су жива и здрава и то је све", наводи он.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво