Читај ми!

Руски и украјински туристи – како да се врате и где да се врате

Требало је да буде одмор из снова у Доминиканској Републици или Египту, а претворило се у ноћну мору за хиљаде Руса и Украјинаца. Многе земље домаћини помажу људима који су далеко од куће, ионако очајни због рата.

Након што су руске трупе извршиле инвазију на Украјину, многе земље обуставиле су ваздушни саобраћај са Русијом и забраниле руским авионима да лете изнад њихове територије. Заузврат, Русија је затворила свој ваздушни простор за летелице из тих 36 земаља.

Као резултат тога, широм света је заглављено око 150.000 путника јер више не могу да се врате у матичну земљу.

Према извештају новинске агенције Тас, руска авио-компанија "Аерофлот" од уторка ће обуставити све летове из Русије у иностранство. Једини изузетак су везе са Белорусијом, цитира Тас авио-компанију Аерофлот.

Руска државна агенција за ваздушни саобраћај "Росавиатсија" позвала је руске авиокомпаније, са авионима изнајмљеним у западним земљама, да обуставе своје међународне летове. "Росавиатсија" овај корак оправдава ризиком да би авиони могли бити заплењени у склопу санкција уведених Русији.

Доминиканска Република

Само у Доминиканској Републици тренутно борави око 14.800 руских и скоро 3.000 украјинских туриста.

Карипска држава најавила је да ће им гарантовати право на боравак у смештају "док се не пронађе коначно решење за њихову ситуацију, с обзиром на сукоб у њиховим земљама", наводи се у саопштењу Министарства туризма.

Туристи из Русије и Украјине чине око десет одсто укупног броја туриста у Доминиканској Републици. Само у прва два месеца ове године било их је скоро 110.000.

Са руским туроператорима је договорен процес повратка туриста у Русију.

Према главном украјинском туроператору, око 1.900 туриста би требало да остане у додељеним хотелима док се не пронађе решење за њихов повратак кући.

Илона Олександривна, почасна конзулка Украјине у тој земљи, почетком седмице је са сузама у очима замолила председника Луиса Абинадера да помогне заглављеним Украјинцима. Према њеним речима, више од 1.200 њених сународника је због недостатка новца морало да напусти смештај и сада живи "на улици".

Саветник за имиграцију у украјинском конзулату рекао је да многи од погођених нису покривени путним осигурањем у случају рата.

Доминикански министар туризма Давид Коладо најавио је састанак са представницима приватног сектора како би осигурао да заглављени Украјинци без проблема остану у земљи: "Доминиканска Република ће реаговати одговорно и људски".

Египат

Хиљаде туриста је такође заглављено у Египту. Према званичним проценама, око 20.000 Украјинаца више није у могућности да се врати у домовину.

Како преноси интернет портал mein-egypten.com, Министарство туризма наложило је менаџерима хотела са три звездице да заглављеним украјинским туристима обезбеде три оброка дневно и пиће. Трошкове смештаја и хране сносиће Фонд за туризам. С друге стране, гости у смештају са четири и пет звездица, сами морају да одлуче да ли ће о свом трошку остати у својим хотелима или ће се преселити у субвенционисане хотеле с три звездице.

Туристи из Украјине обично по доласку у земљу добијају визу која им омогућава да остану у Египту 30 дана. Како су за DW рекли из египатске амбасаде у Берлину, многи туристи још нису до краја искористили то право. Влада још није одлучила о могућем продужењу трајања визе.

Прошле године је више од 1,4 милиона Украјинаца летовало у Египту. Тиме су постали друга највећа група европских туриста у земљи на Нилу.

Власти Египта су саопштиле да туристи из свих земаља чији је међународни ваздушни саобраћај тренутно поремећен могу да бораве у својим хотелима до безбедног повратка у своју земљу.

Занзибар

Према наводима локалних власти, неколико стотина Украјинаца остало је заглављено на острву Занзибар, које припада Танзанији. "Скоро хиљаду њих су туристи који више нису могли да лете назад у своју домовину након инвазије Русије", објавио је лист The East African.

Сада се тражи дипломатско решење. Једна од опција је – лет за Пољску.

Према речима занзибарске министарке туризма Леле Мухамеда Мусе, туристи су смештени у хотелима. Неки бораве бесплатно и примају хуманитарну помоћ.

Према речима председника Занзибара Хусеина Мвиниија, земља се труди да што боље помогне заглављеним Украјинцима. Конзуларну подршку добијају и од украјинске амбасаде у Кенији.

Турска

Турска је прошле године имала више од два милиона гостију из Украјине и 4,7 милиона из Русије. Из турске амбасаде у Берлину у петак нису могли рећи колико је туриста из две земље тренутно у Турској.

Грчка

Аташе за штампу у грчкој амбасади у Берлину Сотириос Кристалис рекао је за DW, позивајући се на власти у Атини, да у земљи тренутно има само неколико туриста из Украјине. Међутим, сада се у Грчкој налази више од 2.700 украјинских избеглица којима се помаже.

Према незваничним информацијама, у Грчкој тренутно борави око 2.000 туриста из Русије. Они обично добију визу која им омогућава да проведу 90 дана у Грчкој у року од шест месеци. Грчке власти блиско сарађују с амбасадама обе земље како би пружиле најбољу могућу помоћ њиховим држављанима.

Проблеми са плаћањем

Осим свега тога, многи руски туристи се све више боре с огромним организаторним проблемима – кредитне картице и друга средства плаћања више се не прихваћају, након што су разне руске банке искључене из SWIFT-а, система за међународна плаћања.

Према румунском туристичком порталу AirlinesTravel погођени су и системи плаћања као што су ApplePay и GooglePay, као и подизање новца на банкоматима. Информације стижу и од банака и од туриста, који остављају бројне коментаре на друштвеним мрежама.

Ови организациони проблеми су само једна страна. Јер сви ти људи су заглављени далеко од куће. А многи и не знају како ће изгледати њихова домовина када се врате.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво