Читај ми!

Прибићевић: Притисци на Србију релаксирани, али неће престати, у ЕУ се поново размишља стратешки

Некадашњи амбасадор Србије у Немачкој и Великој Британији Огњен Прибићевић каже да се у ЕУ управо сада поново размишља како је требало размишљати пре 10-15 година, стратешки, и истиче да је већ требало да Србија и регион буду примљени у Унију.

Огњен Прибићевић је рекао у Дневнику РТС-а да верује да ће се преговори Москве и Кијева, најављени за данас, наставити, без обзира на то што се може очекивати да се понеки пут заврше неуспехом.

"Овај хуманитарни део тог целог програма врло је важан да се настави, јер свакако то доноси олакшања за велики број људи", истиче Прибићевић.

Што се тиче могућности да посредник олакша приближавање две стране и навода да је Турска све ближа тој улози, Прибићевић оцењује да именовање једног човека или групе људи који би водили преговоре са стране као неутрални може да олакша ситуацију.

"Што се више људи укључује, а посебно ако би именовали неког посредника са стране, то би значило много. Да ли ће то бити Турска или нека друга земља, остаје да се види. Кључно је да се то што више институционализује", сматра Прибићевић.

Када је реч о позицији Србије, Прибићевић је коментарисао разговор председника Вучића са британским премијером Џонсоном, који је потврдио скори долазак у Србију.

"Један разговор са премијером Британије током оваквог сукоба и рата, ствар је која стварно заиста много значи. Вероватно је кључна ствар гласање у Уједињеним нацијама, које свакако релаксира притиске, али то сигурно не значи и да ће притисци престати преко ноћи или наредних дана. Притисци у смислу увођења санкција неће престати", оцењује Прибићевић.

"Макронова порука охрабрујућа, иако је закаснела" 

Председник је разговарао и са француским колегом, од кога је, како је саопштено, добио уверавања да без обзира на геополитичке промене у Европи и свету, Србија остаје кључни приоритет и прва земља за улазак у Европску унију

То је, како је оценио, охрабрујућа порука од земље која је кључна у ЕУ, и од председника Макрона који је све више инволвиран и када је у питању Западни Балкан, али и као мировни посредник између Кијева и Москве.

Управо сада, када је ситуација ужасна, размишља се поново како је требало размишљати пре 10-15 година, стратешки, указује Прибићевић, који сматра да је до сада већ требало да Србија и регион буду примљени у ЕУ.

"Порука је охрабрујућа, иако је закаснела, али је важно што је дошла од Макрона", сматра Прибићевић.

До краја недеље очекује се да у Србију дође шефица немачке дипломатије Аналена Бербок.

"Доћи ће с порукама с којима долазе и други шефови дипломатија. Порука ће бити подршка и поздрављање гласања Србије у Уједињеним нацијама. Не сумњам да ће се притисак поново појавити", закључује бивши амбасадор.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво