Читај ми!

Амбасадор Србије у Кијеву: Чују се детонације, метро је склониште, на Запад практично само колима

Највећи број држављана Србије, од око 300 колико их је било у Украјини, евакуисао се и пре него што је изадата препорука амбасаде, каже амбасадор Србије у Кијеву Аца Јовановић. Претходна ноћ у Кијеву била је тешка, већина ју је провела у склоништима, објашњава.

Аца Јовановић каже за РТС да су се читаве ноћи чуле детонације, током дана се наставило, па је око поднева постало тише. Напомиње да се чују детонације и да је у Кијеву градоначелник Виталиј Кличко најавио полицијски час од 17 до 8 сати.

Колико је тренутно наших држављана у Украјини и колико њих покушава да се евакуише?

– У овом тренутку можемо да кажемо да је тај број јако мали, можда до десет људи, ми не знамо за већи број. Имамо само једну породицу која је у хотелу и за коју покушавамо да обезбедимо возне карте. Сви остали који се нису евакуисали током претходна два дана су кренули према граници са Румунијом, Мађарском и Пољском. Ми смо сањима у контакту и они који су кренули јуче ујутру пре једно сат времена су били на 20 километара на граници с Мађарском.

Могу да кажем да је од почетка настала паника да су сви кренули на ту страну. Бензинске пумпе не раде, сви путеви су закрчени, уведено је и ратно стање, уведена је потпуна мобилизација за све мушкарце од 18 до 60 година, тако да су полиција и органи реда Украјине су поставили више пунктова на путном правцу према западу, где контролишу и оне који потпадају под мобилизацију.

Како можете да помогнете онима који су одлучили да остану у Украјини?

– Све што можемо да учинимо – чинимо. Неки наши који су радили за компаније, компаније су им купиле карте за понедељак или уторак јер нема карата. Информације се мењају из часа у час јер је буквално ратно стање.

Ако неко жели сада да се евакуише, како може то да учини?

– Може својим путничким аутомобилом, али не у периоду полицијског часа. Постоји велика опасност да свако ко се нађе на улици буде сматран непријатељем, како је наведено у указу. Током дана сам дао информацију да је Украјина одредила седам возова, али су они после 17 сати. Нико не може да изађе, метро је претворен у склониште, практично је једини начин евакуације да се иде колима према западу. Информације се мењају из часа у час.

Колико ћете ви још остати у Кијеву, да ли се разматра размештање дипломатског особља из Кијева или из Украјине?

– Ја то не могу да вам кажем, ми смо овде на својој дужности и док не добијемо налог нашег Министарства спољних послова и док се тамо не одлучи, ми ћемо бити овде. Ми смо комплетан састав који је био и пре ових догађаја, сви смо овде у амбасади.

Да ли сте безбедни?

– Немамо друго место. Метро нам није близу, ми смо у амбасади која, по Бечкој конвенцији, има неповредивост.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво