Читај ми!

Најмање 100.000 људи напустило домове у Украјини, Црвени крст упутио важне апеле

Генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић рекао је за РТС да с обзиром на интензитет ситуације у Украјини неопходно је спасавање људских живота, а онда ће се видети остале потребе. Међународни Црвени крст апеловао је на стране у сукобу да се максимално поштује Међународно хуманитарно право, подсећајући на Женевске конвенције, каже Миладиновић.

Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) изразио је забринутост због ситуације у Украјини и упозорили су на могуће тешке хуманитарне последице. Портпаролка агенције УН за избеглице рекла је у Женеви да је најмање 100.000 људи напустило домове у Украјини, а неколико хиљада је већ прешло у суседне земље, укључујући Пољску, Мађарску, Румунију, Молдавију....

И да ће хуманитарне последице по цивилно становништво бити разорне. Украјинци ће на тим избегличким рутама помоћ потражити у камповима за избеглице и од Црвеног крста, а већ неколико дана трају хитни сатстанци са међународним Црвеним крстом у вези са ситуацијом у тој земљи. 

Љубомира Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије рекао је да је то уобичајена ситуације када се ради о хуманитарним потребама насталим сукобима који превазилазе могућности да буду решене у оквиру једне земље.

"Састанци су имали за циљ да се размене основне информације, да се упозори да се користе само званични извори проверених информација којима Црвени крст располаже и да се покрену механизми у оквиру Међународног Црвеног крста који треба да обезбеди хуманитарну помоћ за све оне којима је потребна", наве је Миладиновић.

Према његовим речима, установљена је водећа организација што је у овом случају Међународни Црвени крст са украјинским Црвеним крстом, који је на терену и пружа неопходну помоћ.

Нагласио је да су основни ставови да се свима пружи помоћ којима је помоћ потребна, да се обезбеди сигурност помагача, али и да се обезбеди пристум хуманитарним и здравственим радницима до свих којима је помоћ потребна.

Како каже, добили су међународно саопштење Црвеног крста у коме се још апелује на стране у сукобу да се максимално поштује Међународно хуманитарно право, подсећајући на Женевске конвенције у којима се говори о ухрожености рањеника, болесних и посебно се истичу цивили, деца, жене, старији.

Миладиновић каже да се такође упозорава да се не примењују напади на цивилно становништво, као и на инфраструктуру која је неопходна да се пружи помоћ.

"Ова сутуација у Украјини на неки начин траје од 2014. године. Ово је једна од 10 највећих операција у свету. Међутим, морам да кажем да постоје нажалост око 100 оваквих ситуација мање или више активних у свету, где су хуманитарне потребе људи. У последње време Црвени крст је пружио великом броју људи помоћ у Украјини, око 35.000 људи је добило помоћ у гориву и новцу, да би се огрејало током зиме, 37.000 људи прима редовну помоћ у виду пакета хране, вода је велики пробле, а око 870.000 људи је примило ту врсту помоћи", каже Миладиновић.

Како је навео, евидентирано је да је од 2014. нестало око 1.800 људи у Украјини, од којих се за 800 не зна судбина.

С обзиром на интензитет ситуације, сад је неопходно спасавање људских живота, а онда ће се видети остале потребе.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво