Читај ми!

Санкције ЕУ за Путина и Лаврова

ЕУ на листу санкционисаних особа ставља и председника Русије Владимира Путина и министра спољних послова Сергеја Лаврова због акције у Украјини, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ.

Жозеп Борељ је након састанка министара спољних послова ЕУ рекао да су једини лидери на свету санкционисани од стране ЕУ Асад из Сирије, Лукашенко из Белорусије, а сада Путин из Русије.

Борељ је навео да би у наредним данима Русија могла да буде искључена из SWIFT-а и да све зависи од њеног понашања.

"Владимир Путни није руски народ", рекао је Борељ.

Према његовим речима, очигледно је намера Русије да направи савезничку владу у Кијеву.

Каже да Русија мора да види да ће бити изолована из међународне заједнице и да није реч о Украјини, Русији, већ о међународним правилима.

Борељ каже да постоји ризик од утицаја Москве који би могао да изазове проблеме у руском суседству и најављује конкретну подршку за Молдавију, Грузију и надзор над Западним Балканом.

"Видећемо провокације на Западном Балкану, посебно у БиХ. Како бисмо подржали стабилност те земље одлучио сам да мобилишем резервне снаге Операције Алтеа, што значио распоређивање додатних 500 војника ове Мисије на терену током наредних дана", каже Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ осудио је руске дезинформационе кампање, а посебно ону о наводној интервенцији Русије како би спречила геноцид над народом у Домбасу који говори руски.

Борељ наглашава да је ЕУ у контактима са међународним партнерима како би осигурала најширу могућу међународну осуду понашања Русије.

Оцењује да опасност од "агресивног понашања Путина" није само проблем Украјине и ЕУ већ међународне заједнице.

"Русија мора да види да ће бити изолована од међународне заједнице", каже Борељ.

Борељ казе да ће након вечерашњег Савета безбедности УН на коме очекује руски вето на француску резолуцију о осуди напада на Украјину, са истим преглогом ићи на Генералну скупштину УН да би се видело ко осуђује овакву агресију и понашање Русије.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво