Читај ми!

Конфликт у Украјини између историје и економије – зашто је дошло до руске "специјалне операције"

Сирене за ваздушну опасност у Кијеву, руски тенкови у Украјини. Путин је наредио "специјалну операцију" да се заштити народ у Доњецку и Луганску. Из НАТО-а су поручили да неће слати војску у Украјину. О ситуацији на истоку Европе за РТС су говорили историчар Славенко Терзић, стручњак за безбедност Игор Новаковић и економста Милко Штимац.

Историчар Славенко Терзић је рекао да они који кажу да је ситуација у Украјини реприза догађаја у Југославији 1999. године немају право.

"Украјинско-руски конфликт има једну дугу историјску позадину и без те позадине не можете разумети ништа данас. Видим изјаву Столтенберга да је то неиспровоцирани конфликт. Видим изјаву Бајдена да је то ничим изазвани конфликт. То није тако. У нашем случају је, не само цинично, него трагично да НАТО чиновници данас говоре ‘међународно право’. Господо, па ви сте прво бомбардовали Републику Српску Крајину, па Републику Српску осиромашеним уранијумом, па сте мимо било каквог међународног права разрушили Југославију и одвојили један њен део", казао је Терзић.

Додао је да у последњих 100 година Запад непрекидно користи Украјину као инструмент борбе против Русије, што је, како је навео, суштина целе ствари.

Терзић је напоменуо да је границе република у Совјетском Савезу и Југославији формирало неколико људи, вољом Политбироа и да је од осамостаљења Украјине почео процес инструментализације те земље за употребу против Русије. Додао је да је "на сцени величање нацизма под видом слободе и демократије".

Игор Новаковић из Центра за међународне и безбедносне послове навео је да сматра да је Украјина независна држава која има међународно признате границе које је и Русија признала након распада Совјетског Савеза, а да се Украјина заузврат одрекла нуклеарног оружја.

"Ако се присетимо, непосредно након припајања Крима у састав Руске Федерације, председник Путин је чак и сам рекао да је питање независности Крима, односно његове припадности Руској Федерацији, питање времена кад ће га и други прихватити. Сад га цитирам: 'Исто тако је било и у случају Косова, требало је да прође неко време, па су то и други прихватили'. Тај аргумент је користио још неколико пута и не само он, користила га је и Марија Захарова", рекао је Новаковић.

Истакао је да актуелну ситуацију види као руску стратешку одлуку зато што не знају други начин како да спрече, из њихове визуре, евентуално проширење НАТО-а на територију Украјине.

Новаковић је објаснио и који су услови за чланство у НАТО-у.

"Треба да добијете акциони план о чланству. Треба да имате неке веома битне услове. Не можете да будете држава која има нерешен или замрзнути конфликт на својој територији и да уђете у НАТО", казао је Новаковић.

Економиста Милко Штимац који ради у Украјини каже да се нико није надао да ће доћи до "тоталног рата".

"Кад се бавите економијом, трговином, привредом, она почива на сарадњи, на преговорима, на отворености и онда вам је тешко да замислите било који други сценарио. Рат је не само нелогичан, него и штетан, потпуно", казао је Штимац.

Додао је да је "Русија напала Украјину када је завршила Северни ток и приводи крају Јужни ток", чиме је заобишла стару совјетску инфраструктуру преноса гаса и нафте.

Емисију Четвртком у 9 у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста. 

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво