Читај ми!

Бајден: Путин је изабрао рат, сносиће последице

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да руски председник Владимир Путин сноси пуну одговорност за "напад на Украјину и да ће се Русија због тога суочити са последицама". Бајден је рекао да не планира да разговара са Владимиром Путином. Најавио је могућност да буду уведене санкције и за Владимира Путина лично. "То није блеф, то је на столу", рекао је Бајден. Истакао је да ће бити осрамоћен свако ко стане уз Русију.

Џозеф Бајден је рекао да је "Путин агресор".

"Путин је изабрао овај рат. И сада ће он и његова земља сносити последице", рекао је Бајден у изјави у Белој кући.

Бајден је рекао да "не планира да разговара" са руским председником Владимиром Путином и да ће "Путинова агресија на Украјину на крају скупо коштати Русију, економски и стратешки".

Казао је да ће бити осрамоћен свако ко стане уз Русију.

"Путинов избор да води потпуно неоправдан рат против Украјине оставиће Русију слабијом, а остатак света јачим", рекао је Бајден.

Наводи да је Путин одвојен од остатка света и да жели да оживи бивши Совјетски Савез.

"Он има много веће амбиције од Украјине. Он, заправо, жели да поново успостави бивши Совјетски Савез. О томе се ради. И мислим да су његове амбиције потпуно супротне месту где је стигао остатак света", казао је Бајден.

"Ово ће потрајати" 

Санкције ће, сматра, ослабити Русију.

"Мораће да направи веома, веома тежак избор да ли да настави да се креће ка томе да буде другоразредна сила или, у ствари, да одговори. Ако сада не кренемо против њега овим значајним санкцијама, он ће бити охрабрен", рекао је Бајден.

Бајден је најавио да ће се ограничити способност Русије да послује у доларима, еврима, фунтама и јенима, зауставити могућност финансирања и раста руске војске, умањити способност да се такмиче у високотехнолошкој економији 21. века. Навео је да ће бити замрзнута имовина четири велике руске банке у САД.

"Биће потребно времена и морамо да покажемо одлучност, тако да он зна шта долази. Тако да људи Русије знају шта им је донео. О томе се ради. Ово ће потрајати", рекао је Бајден.

То ће, додаје, наметнути озбиљне трошкове руској економији.

"Намерно смо осмислили ове санкције да максимизирамо дугорочни утицај на Русију и да минимизирамо утицај на Сједињене Државе и наше савезнике", истакао је Бајден.

Сједињене Државе то не раде саме, рекао је председник САД и додао да ће 27 чланица ЕУ и Г7 учествовати у тим санкцијама.

Бајден је рекао да уклањање Русије из СВИФТ-а, мреже високе безбедности која повезује хиљаде финансијских институција широм света, "увек опција", али је рекао да "тренутно то није позиција коју остатак Европе жели да заузме".

Бајден је одбио да коментарише питање о томе да ли ће Кина помоћи у изолацији Русије.

"Нисам спреман да то коментаришем у овом тренутку", рекао је Бајден.

Бајден је истакао да је одобрио распоређивање ваздушних и копнених снага у Европи на источном крилу савезника и потврдио посвећеност САД одбрани НАТО-а.

"Такође, предузимамо кораке да одбранимо наше савезнике у НАТО-у. Посебно на истоку", рекао је Бајден.

Навео је да америчке трупе неће ићи у Европу да се "боре у Украјини" већ да бране НАТО.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво