Читај ми!

Брнабић: Сви избори планирани за јул и август одржаће се 2. јуна, кад и београдски

Председница Скупштине Ана Брнабић казала је да је прихваћен захтев опозиције груписане око коалиција Србија против насиља и НАДА и донета одлука да сви локални избори планирани за јул и август буду кад и београдски – 2. јуна. То ће, рекла је, захтевати измену закона о локалним изборима.

Ана Брнабић је на конференцији за медије рекла да је уз консултације са председником Александром Вучићем донета одлука да се за 2. јун распишу сви они избори који су били планирани за јул и август.

“Након 17 дана разговора са свим посланичким групама или највећим бројем оних који су се одазвали позиву и исцрпљивањем могућности разговора, донела сам у консултацијама са председником Вучићем одлуку да прихватимо захтев опозиције груписане око СПН и Новог ДСС-а – НАДА, који су ми предали током разговора, да распишемо све оне изборе којима је време падало за јул и август и да их распишемо све за 2. јун", рекла је Брнабићева.

Председница Скупштине рекла је и да ће то захтевати измену Закона о локалним изборима и да је важно да се то уради што пре.

“Моја молба је да то завршимо данас поподне, очекујем да тај предлог за измену закона потпише највећи број посланика, да с тим предлогом идемо заједно и покажемо јединство у тешким тренуцима за све наше грађане. Након тога у суботу да будемо у пленуму и с обзиром на то да нема расправе о овоме, да у суботу усвојимо закон и да у недељу распишемо све локалне изборе“, рекла је Ана Брнабић.

“Преседан који ће бити лековит за нашу земљу"

Ана Брнабић је изјавила да је ова одлука преседан и да, према њеном мишљењу, није најбољи демократски преседан, али да ће бити лековит за нашу земљу.

На конференцији за медије у Скупштини Србије, Брнабићева је рекла да у овом тренутку постоји двотрећинска већина у парламенту која ће омогућити да се тај преседан догоди, као и да не верује да ће се икада више поновити таква ситуација.

Она је оценила да је опозиција добила скоро све што је желела, али да је власт показала озбиљност и захвалила је свима онима из опозиције који су желели да учествују у томе.

"Мислим да је то важно у овом тренутку и надам се да ћемо тако наставити да радимо. Служба Народне скупштине Републике Србије јутрос је разговарала са свим посланичким групама о формирању радних тела за примену препорука ОДИХР-а за комисију за бирачки списак и сви су учествовали у томе, тако да је опет и то неки резултат", поручила је Брнабићева.

На питање зашто договор није постигнут раније, Брнабићева је одговорила да је то могло да се деси да је опозиција била мало флексибилнија.

"Да су желели да чују шта ми имамо да кажемо и зашто је добар наш предлог био, а то је да Београд буде 2. јуна, да све остало буде на јесен. Али о том предлогу нису желели да разговарају, а свакако је противуставно да ја прекинем изборне радње", сматра Брнабићева.

Истакла је да је одлуку о одржавању избора у исто време донела због тешке ситуације у којој се налази наша земља, да су притисци свакодневни и да су нам потребни унутрашња стабилност и јединство.

Борбу у Савету Европе воде парламент и посланици

Ана Брнабић је истакла да Народна скупштина Републике Србије игра изузетно важну улогу и да је борба која се водила у Парламентарној скупштини Савета Европе – борба коју воде парламент и народни посланици.

"Уместо да се бавимо том борбом, дан и ноћ, 24 часа, седам дана у недељи, ми се бавимо разговором око локалних избора. Сада смо ту тему склонили са дневног реда и сада ћемо моћи да се бавимо другим стварима, укључујући и то да разговарамо, свако од нас у различитом капацитету у овој Скупштини, да разговарамо са партнерима са којима имамо добре односе, да нам помогну да сачувамо, не само наше националне интересе, него да заштитимо истину, правду, међународни правни поредак", рекла је Брнабићева.

Навела је да је јуче током дијалога питала посланике из Зелено-левог фронта да ли могу својим утицајем у Берлину да помогну држави у неким стварима од националног значаја, попут тога да се заустави процес примања Приштине у Савет Европе, пошто, како је рекла, ЗЛФ свакако има бољи однос са Берлином од владајуће коалиције.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво