Читај ми!

Вучић стигао авионом Ер Србије у Мостар: Нова авио-линија ће додатно повезати два народа

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Мостар, првим летом Ер Србије на новој директној линији од Београда до тог града и започео дводневну радну посету БиХ. По слетању, председник је поручио да ће нова авио-линија додатно повезивати два народа и привреднике. Председавајућа Већа министара Босне и Херцеговине Борјана Kришто навела је да нова линија омогућава повезаност са више од 80 одсто светских дестинација.

Вучић стигао авионом Ер Србије у Мостар: Нова авио-линија ће додатно повезати два народа Вучић стигао авионом Ер Србије у Мостар: Нова авио-линија ће додатно повезати два народа

На мостарском аеродрому авион Ер Србије дочекан је воденим топовима и свечаном церемонијом. Првим летом у Мостар стигли су и министри у Влади Србије Горан Весић и Томислав Момировић, представници компаније Ер Србија, али и бројни привредници, као и представници медија, а дочекали су их председавајућа Савета министара БиХ Борјана Kришто и заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ  Драган Човић.

Вучић ће током посете БиХ присуствовати вечери са лидерима из региона који учествују на мостарском сајму, а састаће се и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније данас да је отварање директне авио-линије Београд–Мостар веома значајно и за људе из Требиња и околине, као и за људе из Западне Херцеговине. Оценио је да је авио-линија Београд–Мостар наш интерес, али и интерес БиХ.

Авио-линија Београд–Мостар обновљена је након 33 године, а Ер Србија летеће три пута недељно, понедељком, петком и недељом.

Вучић ће присуствовати и отварању Међународног сајма привреде

У Мостару у уторак почиње и 25. Међународни сајам привреде, који ће трајати до 20. априла и на коме ће се представити 26 наших компанија из различитих сектора, које ће представити извозну понуду са циљем да се договоре о новим пословима и повећају извоз у регион и шире, а павиљон ће обићи и председник Србије Александар Вучић, који ће присуствовати свечаном отварању сајма.

Наше компаније представиће се на Националном павиљону Србије који је површине скоро 300 метара квадратних. Учешће српских фирми на овој регионалној сајамској смотри организују Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, а традиционално ће бити представљени производи из металске, грађевинске, пољопривредне и прехрамбене, аутомобилске и других индустрија, као и сектор услуга, од банкарства до туризма.

Бројни излагачи из Србије запошљавају више од 5.600 радника, а у претходној години укупно су извезли робу и услуге у вредности већој од 160 милиона евра.

Током трајања сајма, одржаће се и подсајамска манифестација – Сајам туризма Мостар, која ће представити и промовисати туристичке потенцијале и повезати понуде туристичких агенција.

У 2023. години спољнотрговинска размена између Србије и Босне и Херцеговине вредела је 2,99 милијарди евра. Извоз робе из Србије достигао је 1,96 милијарди евра, док је суфицит на српској страни 954,2 милиона евра. 

Најважнији производи које је Србија извозила на тржиште БиХ у 2023. години били су: минерална горива, алкохолна и безалкохолна пића, машине и уређаји, пластика и производи од пластике, делови за друмска возила, гвожђе и челик, житарице.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво