Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Конститутивна седница Скупштине – сутра наставак расправе о избору Ане Брнабић за председницу парламента

Посланици Скупштине Србије за данас су завршили расправу о кандидатури Ане Брнабић за председницу парламента. Конститутивна седница наставља се сутра. Данашњу расправу обележила је полемика власти и опозиције – негодовања, транспаренти и кошкање са обезбеђењем.

Конститутивна седница Скупштине – сутра наставак расправе о избору Ане Брнабић за председницу парламента Конститутивна седница Скупштине – сутра наставак расправе о избору Ане Брнабић за председницу парламента

Предлог за избор Ане Брнабић стигао је у парламент 8. марта, а известилац за ту тачку дневног реда је шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов.

"У складу са Пословником Народне скупштине, предлажемо наведеног народног посланика за председника Народне скупштине Републике Србије, сматрајући да ће својим досадашњим радом и политичким искуством и личним квалитетима допринети добром и ефикасном вођењу седница Народне скупштине“, пише у предлогу кандидатуре Ане Брнабић за председницу парламента.

Председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић рекао је да је на седници Председништва СНС-а договорено да је кандидат за председницу Скупштине Србије Ана Брнабић.

Брнабићева је навела да ће функција председнице Народне скупштине, за коју је предложена, за њу бити велики изазов.

Недељу дана пре наставка седнице, у Скупштини Србије формирано је 16 посланичких група.

Нови сазив Народне скупштине конституисан је 6. фебруара пошто је верификациона комисија потврдила мандат за свих 250 посланика.

Део посланика је тада положио и потписао заклетву у сали, док је део опозиционих посланика напустио заседање и заклетву положио у скупштинском холу.

За данас је најављено разматрање само друге тачке, односно избора председника, а у наставку конститутивне седнице треба да се изаберу потпредседници, да се именује генерални секретар, изаберу чланови радних тела и чланови сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Стојан Раденовић председава седници до избора председника парламента, а у томе му помажу по један најмлађи посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата.

Пословник предвиђа да предлог кандидата за председника Народне скупштине подноси најмање 30 народних посланика.

Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а за председника је изабран народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.

Број потпредседника Народне скупштине, према Пословнику, утврђује се на предлог председника парламента.

Парламент у наставку заседања треба да одлучи и о утврђивању састава сталних парламентарних делегација за учешће у раду Парламентарне скупштине Савета Европе, Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и других мултилатералних парламентарних институција и организација.

На изборима 17. децембра учествовало је 18 изборних листа, а у посланичке мандате освојило је њих 10.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво