Стано: Без напретка у дијалогу нема ни напретка на путу ка ЕУ

Без напретка у дијалогу Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ, нема ни напретка у процесу приступања ЕУ, поручује портпарол Петер Стано. Ако има напретка са једне стране, то ће се и одразити на процес приступања, истиче Стано.

Петер Стано је, на брифингу за новинаре у Бриселу, рекао да процес приступања Европској унији зависи од дијалога Београда и Приштине.

“Европска унија је у више наврата, као и у правним документима, врло јасно ставила до знања да пут Косова и Србије ка ЕУ иде кроз дијалог који се води уз посредовање ЕУ. Другим речима, ако нема напретка у дијалогу, нема ни напретка у процесу приступања ЕУ", рекао је Стано.

Истакао је да је такав став ЕУ наведен у бројним документима, као што су закључци Савета од 2013., 2014. до 2022. године, преговарачки оквир за Србију, овогодишња комуникација о проширењу и извештаји о Београда и Приштини.

"Врло је јасно наведено шта Европска унија и њене државе чланице очекују када је у питању процес приступања и дијалог", рекао је Стано.

Нагласио је да су та два процеса заправо део истог процеса, односно да су дијалог и приступање Београда и Приштине Европској унији неизбежно повезани и неодвојиви.

"Тако да без напретка у дијалогу и у испуњавању обавеза нема напретка на путу ка ЕУ. Ако постоји буде напредак на једној страни, онда ће се то одразити на процес приступања тог партнера", нагласио је Стано.

Када је реч о нападу у Бањској, Стано је рекао да нема ништа ново да каже о томе и да ЕУ и даље чека коначан извештај истраге, коју спроводе власти у Приштини.

"Када видимо коначне резултате, онда ћемо то анализирати, прегледати и извући потребне последице, не коментаришући појединачне примедбе било кога у конкретном контексту", рекао је Стано и додао да ЕУ очекује безуслову сарадњу свих који могу да допринесу на расветљавању онога што се догодило.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара