Де Кро: Белгија ће подржати земље кандидате у тежњи да се придруже ЕУ

Белгија ће током председавања Саветом ЕУ подржати земље кандидате у њиховим тежњама да се придруже Европској унији, изјавио је бегијски премијер Александар де Кро.

Александар де Кро, на представљању програма активности белгијског председавања пред Европским парламентом, рекао је да Европа мора да преузме одговорности у односу на своје суседство – Западни Балкан, Украјину, Молдавију и Грузију.

Апеловао је, истовремено, на ЕУ да не буде неактивна док чека да прими нове чланице. 

"Док чекамо да примимо нове чланове, немојмо бити неактивни. Док се државе кандидати припремају за приступање ЕУ, не можемо остати скршених руку. Морамо да подржимо земље кандидате да се придруже европској породици", поручио је Де Кро. 

Према његовим речима, још важније је да ЕУ одигра своју улогу у томе да би побољшала маневарски простор Европе када пређе са породице од 27 чланица на породицу од више од 30 чланица. 

"То је задатак великих размера", навео је Де Кро и додао да због тога Белгија, као председавајућа, жели да дефинише мапу пута и подручја деловања.

Као пример навео је финансирање ЕУ, будуће политичке приоритете које треба решавати на европском нивоу, оснаживање европског демократског друштва и бољу интеграцију владавине права у ЕУ како би се осигурало да се критеријуми из Копенхагена примењују не само приликом уласка земаља у ЕУ, него као стална обавеза. 

Истакао је и да би ЕУ желела да земље кандидати за приступање ЕУ буду укључене у дијалог о владавини права. 

"Кључна 2024"

Де Кро је рекао и да ће 2024. година бити кључна, као и да су "велики улози за Европу и Запад".

То је година у којој ће наша демократска друштва и слободе бити стављени пред искушење. Не само због избора за Европски парламент, него и због избора за амерички Конгрес и америчког председника. Ако нам 2024. поновно доноси Америку на првом месту, онда ће то подразумевати да ће Европа све више бити у позицији да се ослања на властите снаге", рекао је Де Кро.

Додао да то не треба да плаши ЕУ, већ да она треба да пригрли ту перспективу и учини да Европа буде снажнија, суверенија и да се више ослања на властите снаге. 

"Европа која остварује резултате и која доноси промене у животима својих грађана на начин да их штити, да оснажује привреду и припрема заједничку европску будућност", поручио је Де Кро.  

"Европа да испоручује помоћ Украјини"

 Додао да ЕУ мора да настави да испоручује војну помоћ Украјини и оценио да је за Европљане то егзистенцијално питање. 

Указао је и на изазов који представљају миграције, оценивши да је реч о комплексном питању које се не може решити преко ноћи. 

"Миграције су појава која траје, као и човечанство. Оно што Европа може да предузме је да боље управља миграционим токовима, да их боље контролише и учини хуманијим", рекао је Де Кро.

Нагласио је да су боља координација и интеграција европске спољне политике саставни део решења за тај проблем, као и да су потребна партнерства са трећим земљама у подручју трговине, енергетике, образовања и развоја талената.

"Европа мора да помогне земљама у суседству да остваре већу стабилност", рекао је Де Кро. 

"Невини да буду заштићени"

Додао је да из тог разлога белгијско председавање жели да се побрине да "невини грађани Израела и Палестине буду заштићени" и поручио да су потребни хуманитарни коридори и поштовање међународног права. 

"Европа треба да подржи Израел у његовој праведној борби за пуштањем талаца и у борби против терористичке организације Хамаса", рекао је Де Кро и додао да само политичко решење може да осигура слободу и безбедност на Блиском Истоку.

Додао је да је дужност ЕУ да подржи демократску и слободну Украјину против Русије и изгради пут према трајном миру између Израела и Палестине. 

"Пре свега то је дужност према нама самима, према будућим генерацијама да им пренесемо Европу која ће бити слободнија од оне у којој живимо данас", рекао је Де Кро.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара