Читај ми!

Директор Телекома: Бићемо највећи мобилини оператер на КиМ и поред Куртијевих казни

МТС се суочава са проблемима које ствара администрација Аљбина Куртија откако послује на Косову и Метохији, рекао је директор Телекома Србије Владимир Лучић за РТС. Истиче да ће МТС бити трећи и највећи оператер на КиМ. Наводи да је Телеком у бољој позицији него раније, јер стриктно поштује Бриселски споразум и интезивно сарађује са међународном заједницом.

Генерални директор Телекома Србије Владимир Лучић рекао је за РТС да је Телеком Србија, односно "МТС д.о.о", на Косову и Метохији присутан од октобра 2015. године, у склопу Бриселског споразума, и да запошљава 250 људи, а да пружа интернет, телевизијске и услуге мобилне телефоније за више од 30.000 домаћинстава у српским енклавама.

"Мислим да смо веома битан сегмент нормалног живота људи на КиМ, јер они покушавају да створе нормалан живот. Без нас, то би сигурно била још једна додатна порука Србима да треба да се иселе, што Куртијева администрација жели", рекао је Лучић и нагласио да Телеком Србија са администрацијом премијера привремених институција у Приштини има проблема од почетка пословања на КиМ.

"Они су у августу покушали велики удар, да пробају да нас угасе забранама, и ми смо то ефикасно решили, заједно са међународном заједницом. Сада покушавају да спрече наше ширење, јер смо у српским енклавама преузели мале кабловске опертере, што сматрамо да је доста битно – да у свим српским енклавама постоји Телеком као снажна компанија, као гарант добре квалитетне мреже. Зато је актуелан удар и план да, заправо, не можемо даље да се ширимо", истакао је директор Телекома Србије.

Приштина променила закон због МТС-а

Лучић је навео да је проблем даљег пословања присутан чак и ретроактивно, за аквизиције из 2019. године што је окарактерисао као "скандалозан потез" Агенције за заштиту конкуренције која је МТС казнила са милион и по евра зато што, како наводе, компанија није пријавила аквизиције.

Директор Телекома је нагласио да тврдње нису тачне, јер је током 2019. на снази био закон према коме не морају да се пријављују аквизиције уколико је купљена фирма која годишње приходује мање од три милиона евра.

"Они су, у међувремену, променили закон и избрисали те реченице. Тврдим да су то урадили баш због нас. Сада пробају да се некако изваде, да ми опет морамо да пријавимо старе аквизиције по новом закону како би фактички сузили наше деловање", изјавио је Лучић.

Европска комисија интезивно надгледа рад Агенције 

Наводи да ће и поред тога, у сарадњи са међународном заједницом, а пре свега америчком амбасадом у Приштини, успешно наставити пословање, јер и Европска комисија интезивно надгледа рад свих европских агенција за заштиту конкурецније, па ће тако видети и покушај спречавања ширења једног телекомуникацијског играча само зато што је из Србије.

"Наша компанија је највећа српска компанија на КиМ и стриктно поштујемо Бриселски споразум, имамо јасно финансијско пословање. Стога је напад на нашу компанију практично кршење Бриселског споразума", рекао је директор Телекома.

Лучић је подсетио да Телеком интезивно сарађује са Европском унијом и америчком амбасадом и да је, у том контексту, позиција компаније боља него раније.

Континуирани притисци 

Истакао је и да су притисци на рад компаније на КиМ континуирани и навео да је пре неколико дана забележен упад Агенције за телекомуникације, заједно са полицијом, у просторије Телекома у Звечану, са намером да се претражи датацентар.

"Ништа нису могли да пронађу. Радници су прави хероји, јер наш сервис ради у свим српским енклавама без икаквих проблема", изјавио је Лучић.

Обавеза Приштине тендер за још једног мобилног оператера

Приштини је према Бриселском споразуму у обавези да распише тендер за још једног мобилног оператера, а Лучић истиче да ће Телеком успешно решити и тај поступак.

"Они знају да ћемо ми бити победници. Њихова Агенција за заштиту конкуренције делује више као агенција за забрану конкуренције и требало би да се баве тиме зашто није расписана трећа лиценца, чиме се фактички штите друга два мобилна оператера. Дакле, потпуно сам сигуран да ћемо добити лиценцу и проширити се на читаву територију КиМ зато што смо убедљиво највећи оператер на Западном Балкану", рекао је Лучић.

МТС планира да постане глобални играч

Директор Телекома је истакао да је идеја да компанија постане глобални играч у наредним годинама и да је план да се даље прошири пословање на тржишта Немачке, Турске, али и Сједињених Држава.

"Практично ћемо покривати 11 земаља и број корисника који је већи од 600 милиона", закључио је директор Телекома Србије Владимир Лучић у разговору за РТС.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара