Читај ми!

Столтенберг: Безбедносна ситуација Западног Балкана међу темама министарских састанака

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ће главне теме дводневног састанка министара спољних послова земаља чланица тог војно-политичког савеза бити хитна безбедосна питања, која укључују и ситуацију на Западном Балкану.

Јенс Столтенберг навео је да ће током састанака тема бити и безбедносна ситуација на Блиском истоку, посебно у контексту актуелног примирја између Израела и Хамаса, те ситуацију у Украјини, али да ће бити речи и о безбедносним изазовима када је у питању Кина.

"Позабавићемо се и ситуацијом на Западном Балкану. Видели смо озбиљно насиље на северу Косова, поделе и сецесионистичку реторику у БиХ и злонамерне покушаје да се сеје неслагање. Заједно са високим представником ЕУ (Жозеп Борељ), разговараћемо о начинима за унапређење стабилности у региону. НАТО је већ додао хиљаду додатних војника на Косово. али испитујемо и трајније повећање нашег присуства", рекао је Столтенберг.

"Дијалог и дипломатија или сукоб и хаос"

Столтенберг је уочи дводневног састанка министара спољних послова на конференцији за медије истакао да Београд и Приштина морају поново да се ангажују у дијалогу уз посредовање ЕУ.

"Стабилност зависи од тога да ли све стране изаберу дијалог и дипломатију уместо сукоба и хаоса", рекао је генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг је напоменуо да ће једна о тема бити и безбедносна ситуација на Блиском истоку, посебно у контексту примирја између Израела и Хамаса.

"Поздрављам споразум између Хамаса и Израела који је довео до ослобађања талаца и испоруке више хуманитарне помоћи. Позивам на продужење паузе. Ово би омогућило преко потребну помоћ људима у Гази и ослобађање још талаца. Патња коју имамо наглашава потребу за трајним политичким решењем", рекао је Столтенберг.

И Кулеба на састанку

Столтенберг је најавио да ће се другог дана министарског састанка, одржати састанак министара спољних послова у оквиру Савета НАТО–Украјина, по први пут од како је то тело формирано раније ове године. 

"Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба у среду ће нам се придружити на првом састанку Савета НАТО–Украјина на нивоу министара иностраних послова. Поново ћемо потврдити дугорочну подршку НАТО-а", рекао је Столтенберг.

Министри ће се, исткао је, позабавити и руским дестабилизујућим акцијама у Украјини.

"Русија је вратила рат у Европу и настоји да дестабилизује наше демократије сајбер нападима", рекао је Столтенберг, додајући да се НАТО савезници слажу са тим да Украјина постане чланица НАТО-а, као и да ће на заједничком састанку усагласити препоруке за приоритетне реформе у Украјини.

Питање Кине на столу

Столтенберг је рекао да ће се на министарском састанку, савезници НАТО-а позабавити изазовима које Кина представља за њихову безбедност.

"Поздрављам недавне разговоре између Кине и савезника. Дијалог је важан и морамо тражити могућности да радимо заједно у низу питања, укључујући контролу климе и наоружања. Кина није наш противник, али акције Пекинга представљају изазов нашој безбедности и морамо да радимо заједно да одговоримо", рекао је Столтенберг.

Планирано је да се током сутрашњег дана најпре одржи састанак министара земаља чланица НАТО на којима ће присуствовати и представник Шведске која није постала чланица, али је изразила жељу да то буде.

Након тог састанка, према плану, сутра ће се одржати и састанак НАТО министара заједно са високим представником ЕУ за безбедност и спољну политику Жозепом Борељом.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво