Читај ми!

Командант Кфора: Безбедносна ситуација побољшана, дијалог је једини пут ка миру

Командант Kфора генерал-мајор Озкан Улуташ изјавио је да се безбедносна ситуација на Косову и Метохији, после пораста тензија последњих месеци, побољшала и навео да је НАТО брзо одговорио на недавно насиље распоређивањем додатних 1.000 војника и оклопних возила.

Озкан Улуташ, командант Кфора је у интервјуу за Танјуг рекао да је учетворостручено присуство Кфора на северу Косова и као и да је утростручен број патрола, укључујући и дуж административних прелаза.

"Ово су разборити кораци како би се осигурало да наша мисија настави да испуњава свој мандат УН да обезбеди безбедно и сигурно окружење за све заједнице које живе на Косову и слободу кретања, на основу Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године, у сваком тренутку и на непристрасан начин", рекао је он.

Рекао је да је НАТО снажно посвећен безбедности на КиМ и додао да ће Кфор остати докле год буде потребно, у складу са мандатом УН.

"Кфор такође наставља да ствара безбедносни оквир неопходан да би дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ напредовао, што је једини пут ка трајном миру и стабилности", рекао је он.

Улуташ је рекао и да не може да коментарише војну помоћ турске владе Приштини, а да је та мисија фокусирана на свакодневно и непристрасно спровођење мисије, засноване на Резолуцији 1244 Уједињених нација.

"Није на мени да коментаришем билатералне иницијативе. Као командант мисије КФОР коју води НАТО, радим кроз војни ланац командовања НАТО-а. Потпуно смо фокусирани на свакодневно и непристрасно спровођење наше мисије, засноване на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999. године", рекао је он.

На питање о недавном уклањању споменика српским борцима са дела православног гробља у Приштини и да ли мисија може да утиче на његово враћање, Улуташ каже да Кфор није укључен у то питање јер је то ван његовог мандата, али да се нада да ће се наћи задовољавајуће решење.

"У исто време, будите уверени да је Кфор у потпуности посвећен да настави да врши своју улогу у обезбеђивању безбедног и сигурног окружења за све заједнице које живе на Косову и кроз то да подржи трајну и мирну коегзистенцију међу њима", рекао је Улуташ.

Он је рекао и да су по доласку на Косово и Метохију на њега највећи утисак оставили људи и да је схватио да је жеља свих заједница да живе у трајном миру и безбедности. 

 "Као Кфор, настављамо да чинимо све што можемо да обезбедимо безбедно и сигурно окружење на непристрасан начин, за добробит свих заједница које живе на Косову", рекао је он.

Упитан да ли је разговарао са представницима српске заједнице на северу КиМ, али и јужно од Ибра, Улуташ каже да му је приоритет био да негује комуникацију и координацију засновану на поверењу.

"Кфор редовно и транспарентно комуницира са свим међународним и локалним актерима. До сада сам, као командант Кфора, имао састанке са многим саговорницима међу којима су представници косовских институција и косовских безбедносних организација, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Мојсиловић, владика Теодосије, игуман Сава Јањић, начелник мисије ЕУ за владавину права (ЕУЛЕКС), генерал-мајор Барбано и представници Уједињених нација, Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и дипломатске заједнице", рекао је Улуташ. 

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се