Читај ми!

Дачић: Није први пут да амбасадори у Београду и Приштини имају различите ставове

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да су покушаји преименовања српског наслеђа у тзв. косовско, "стара прича" да се избрише сваки српски траг на КиМ и поручио да ће се Србија свим средствима, колико год може, борити против релативизације историје.

Делегација немачких дипломата посетила је у петак Високе Дечане и, како је саопштено из манастира, разговарала са игуманом Савом о изазовима са којима се суочава Српска православна црква и Срби на Косову и Метохији.

Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде је након те посете на мрежи Икс објавио фотографију амбасадора испред манастира Високи Дечани и написао да су "посетили косовски манастир који се налази на листи Унеска".

На питање како види то што амбасадори једне државе говоре једно у Београду, друго у Приштини, Дачић каже да је више пута било сличних ситуација.

"Ми смо имали више пута такве ситуације да амбасадори неких земаља у Београду и у Приштини, иако сматрамо да су те амбасаде у Приштини нелегалне зато што тзв. Косово сматрамо делом своје државе, имају различите ставове. Тако је и сада било око померања спомен-плоче српским ратницима за ослобођење у Балканским ратовима и у Првом светском рату у Приштини, где су француска и немачка амбасада у Приштини иницирале померање те плоче, иако су амбасаде у Београду биле против тога и нико их није ни питао", рекао је Дачић за Танјуг.

Навео је да су амбасадори тих земаља у Београду рекли да су били изненађени тим потезом и да ће тражити да се та плоча врати "на место".

Покушаји да се избрише сваки српски траг на КиМ

Шеф дипломатије је казао да је стара прича да се покушава избрисати сваки српски траг на КиМ и самим тим да се каже да је целокупно наслеђе и културна баштина косовска, наводећи да је зато важно што је Србија поново изабрана у извршни савет Унеска.

"У следеће две године ћемо бити чланови Извршног савета и веома је битно да спречимо да се преименује то наслеђе. А било је таквих покушаја са жељом да се покаже да то нису српски споменици и да се тиме практично све оно што је историја КиМ релативизује и да се каже да то није српско, него је косовско или византијско како неко говори", рекао је Дачић.

Каже да Србија строго инсистира на томе и Унеско то дефинише и признаје као српско културно наслеђе, подсетивши да су четири споменика под заштитом Унеска: Високи Дечани, Грачаница, Пећка Патријаршија и Богородица Љевишка.

"Они су дефинисани као српско културно наслеђе и још поред тога су дефинисани као светско културно наслеђе у опасности. Од кога су у опасности? Од албанских сепаратиста и терориста који желе да униште те споменике", рекао је министар.

Србија ће се, како је рекао, борити свим средствима против релативизације и фалсификовања историје и наравно реаговаће и поводом изјава да су Високи Дечани косовски манастир, односно споменик и поводом премештања плоча.

"Те земље воде своју билатералну политику, али сам сигуран да нико нема права да Србији одузима право на њене споменике", поручио је Дачић.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво