Читај ми!

Ђедовић Хандановићева и Сијарто: Србија и Мађарска остају савезници у снабдевању енергентима

Мађарска и Србија остају савезници у сигурном снабдевању енергентима, порука је са састанка министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић Хандановић са мађарским министром спољних послова и спољне трговине Петером Сијартом. Двоје министара разговарали су о најављеном увођењу таксе Бугарске на транспорт руског гаса уз закључак да би то било неповољно и за Србију и за Мађарску.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске, Петером Сијартом, о сарадњи у области снабдевања природним гасом, изградњи нафтовода између две земље и јачању капацитета за пренос електричне енергије између две земље, саопштено је из Министарства рударства и енергетике.

"Мађарска је пријатељска земља са којом имамо изузетно добре билатералне односе, а у условима кризе је посебно важно да постоје партнери на које можете да се ослоните. Резерве гаса које Србија држи у складиштима у Мађарској веће су него прошле године и заједно са повећаним домаћим резервама, наше укупне залихе сада су на нивоу од око 680 милиона кубних метара гаса. На тај начин смо обезбедили додатну сигурност за наше грађане и привреду у случају било каквих непређених ситуација. С друге стране, Мађарска рачуна на сигурне испоруке гаса Балканским током преко Србије, а разговарали смо и о могућности за додатне капацитете за потребе Мађарске", рекла је Ђедовић Хандановић након састанка са мађарским министром у Београду.

Додаје се да су двоје министара разговарали и најављеном увођењу таксе Бугарске на транспорт руског гаса преко који се одвија преко територије те земље.

"Такав поступак био би изузетно неповољан и за Србију и за Мађарску, али и за неке друге земље у региону и Европској унији, које би такође биле погођене и у току су разговори о мерама које можемо да предузмемо како бисмо заштитили нашу позицију. Србија се и званично обратила Енергетској заједници по овом питању, а то питање је и на столу Европске комисије. Желимо да будемо сигурни да нема никаквог кршења ни европских регулатива, нити уговорних обавеза и споразума. Настојаћемо такође да у дијалогу са бугарском страном пронађемо решење и да превазиђемо изазове који би имао негативне последице по снабдевање природним гасом", рекла је министарка.

Ђедовић Хандановићева је подсетила да је у Бакуу пре два дана потписан уговор о снабдевању гасом Србије из Азербејџана, и додала да очекује да гасна интерконекција Србија-Бугарска, којим ће тај гас стизати до Србије буде оперативна до краја новембра и да се тим гасоводом достави и гас до Мађарске.

На састанку је, додаје се, било речи и о праћењу реализације пројекта изградње нафтовода Србија-Мађарска, који ће обезбедити додатни правац снабдевања сировом нафтом за српско тржиште.

Такође је констатовано да размена електричне енергије између Србије и Мађарске расте, и да је планиран наставак улагања у јачање преносних капацитета, а разговарали су и о пројекту "Blue Sky" који би, како се наводи, требало да обезбеди заједничку платформу за размену електричне енергије између Србије, Словеније и Мађарске.

Сијарто: Србија савезник од поверења

Сијарто је захвалио министарки на доброј сарадњи и нагласио да је Србија "савезник од поверења и земља која помаже да Мађарка буде енергетски сигурнија".

Такође је истакао да је Бугарска, нажалост, донела одлуке које угрожавају сигурност снабдевања гасом Северне Македоније, Србије и Мађарске и оценио да је то неприхватљиво.

"Нико нема право да доведе у питање сигурно снабдевање енергентима једне земље. Бугарска је без претходне најаве увела таксу на транзит руског гаса чиме је довела у питање сигурност снабдевања Северне Македоније, Србије и Мађарске. Обратили смо се Европској комисији и договорили смо се данас да ћемо са Србијом усагласити наше наредне кораке и дати заједнички одговор. Овај непријатељски чин доводи у питање европску солидарност али је такође и противан европским прописима с обзиром да није дозвољено увођење такси и царина између чланица ЕУ, јер се тиме ограничава слободан проток робе и крше европски прописи. Надамо се да ће се и у овом случају поштовати европска правила и захвални смо Србији на савезничком приступу по питању сарадње у сигурном снабдевању енергентима", рекао је Сијарто.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво