Читај ми!

Европска комисија предлаже укидање виза за власнике српских пасоша на КиМ

Европска комисија је предложила да власници српских пасоша које издаје Координациона управа за Косово и Метохију могу од јануара без виза да путују у земље Европске уније, потврђено је РТС-у у Бриселу.

У предлогу за укидање виза Европска комисија наводи да ступањем на снагу визне либерализације за Косово више нема разлога да носиоци српских пасоша на Косову буду изузети из безвизног режима којег од 2009. године уживају остали грађани Србије.

Комисија наводи да би очекиваним укидањем виза од 1. јануара за Косово, српски грађани са пребивалиштем на Косову били једина категорија становништва у региону којој би за путовање у Шенген зону биле потребне визе.

"Сви грађани региона Западног Балкана треба да имају користи од безвизног путовања у шенгенски простор. Зато предлажемо да носиоци пасоша које је издала Координациона управа могу да прелазе спољне границе земаља чланица без виза, за боравак не дужи од 90 дана у било ком периоду од 180 дана" наведено је у предлогу у који је увид имао РТС.

Портпарол Европске комисије Кристијан Виганд каже да је предлог упућен Европском парламенту и земљама чланицама, који треба да донесу коначну одлуку и тако "допуне" одлуку о укидању виза за Косово, која ступа на снагу 1. јануара 2024. године.

Петковић: Одлична вест за грађане Србије

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да је претходних месеци министарка Тања Мишчевић, заједно са својим тимом интензивно је радила са представницима Европске комисије на овом предлогу одлуке.

"Према процедури Европске уније, потребно је да се овај предлог ЕК усагласи и са Европским парламентом и Саветом министара ЕУ чиме би ова одлука постала извршна, а након чега би Срби с КиМ без виза могли да путују у све земље Европске уније, али и у Норвешку, Швајцарску, Лихтенштајн и Исланд. За очекивање је да већ првих месеци наредне године Срби с КиМ путују без виза, што ће представљати не само уштеду новца, већ и времена приликом компликованих процедура“, навео је Петковић.

Истакао је да Срби са Косова и Метохије нису, нити смеју да буду грађани другог реда и имају сва права која су им годинама, ускраћивана, а једно од основних је право на слободу кретања као једне од водећих вредности ЕУ.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво