Читај ми!

Линта: Одлука о подизању споменика у селу Томина смишљена провокација, спречити изградњу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је као смишљену провокацију одлуку локалне власти у Санском Мосту да у српском селу Томина подигне споменик бошњачким цивилним жртвама.

Kако наводи Миодраг Линта, жртве којима се подиже споменик нису пре рата живеле у Томини, нити су страдале на том месту.

"Због тога не постоји никакво разумно оправдање да се споменик гра­ди у мје­сту у ко­јем жр­тве ни­су живе­ле, ни­ти су на том мје­сту стра­да­ле. Поред тога, важно је истаћи да током ра­та ни­је стра­дао ни­је­дан Бо­шњак из То­ми­не. Такође, ниједан Ср­бин из тог села није осум­њи­чен, а камоли осуђен за рат­не зло­чи­не", наглашава Линта.

Истиче да је у питању провокативна одлука локалне власти у Санском Мосту "с циљем да шири мржњу према преосталим Србима и да афирмише најбезочнију лаж да су Срби агресори и злочинци, а Бошњаци ослободиоци и жртве".

"Малобројни Срби повратници се осјећају угрожено, несигурно и узнемирено, јер им се шаље јасна порука да напусте своја вјековна огњишта. Важно је нагласити да је у по­след­ње врије­ме на под­руч­ју Сан­ског Мо­ста учестало скрнављење српских надгробних споменика међу којима је и спо­ме­ни­к жртвама Дру­гог свјет­ског ра­та ко­ји је не­дав­но об­но­вљен", наводи Линта.

Линта по­зива Министарство спољних послова Србије да затражи од Министарства спољних послова БиХ да се спре­чи из­град­ња спо­ме­ни­ка у селу Томина, јер му тамо, како истиче, ни­је ме­сто.

Данас на подручју општине Сански Мост живи нешто више од 400 српских повратника, док је пре рата било више од 27.000 Срба.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво