Читај ми!

На скупу у Будимпешти о проширењу ЕУ и реформским процесима, учествује Орлић

У Будимпешти се одржава 11. конференција председникâ парламената Југоисточне Европе, на којој учествује и председник Скупштине Србије Владимир Орлић. Истакао је да Србија чини све да испуни све реформске процесе и да што пре приђе Европској унији.

У фокусу конференције је процес проширења Европске уније, односно процес придруживања земаља Југоисточне Европе.

У Будимпешти, у највишем законодавном телу Мађарске, чули смо много порука охрабрења за проширење Европске уније, односно подршке чланицама Југоисточне Европе, земљама Западног Балкана, за придружење Европској унији.

Представници земаља Југоисточне Европе, кандидати за улазак у ЕУ, говорили су о својим реформама и напорима које чине како би се то проширење што пре остварило.

"Мађарска поздравља проширење ЕУ и нуди помоћ у приступању кроз парламентарну сарадњу и помоћ владе. Проширење је стратешко опредељење Мађарске. Ваши реформски напори треба да се цене. Европске земље требало би да се потруде да инвестирају у Западни Балкан. Постоје позитивни кораци ка проширењу. Не би требало да будете у другом, трећем реду, већ пуноправни чланови Европске уније“, каже Ласло Кевер, председник мађарског парламента.

Према његовим речима, Европској унији је потребан Западни Балкан колико и Западном Балкану Европска унија.

"Усвојили смо нову методологију проширења. То подразумева кредибилан процес интеграције на обе стране, реалну интеграцију, предвидљиво приступање и политички приоритет за доносиоце одлука. Регион јесте активнији, али још има много посла. Проширење је базични интерес ЕУ и то у кратком року, како би се повећала безбедност свих чланица Балкана, да економије и друштва постигну квалитет живота као у Европској унији. Не треба да чекамо са проширењем. Ови процеси треба да се одвијају одмах“, рекао је Оливер Вархељи, европски комесар за проширење.

Вархељи напомиње да су реформски процеси на Западном Балкану недовољно брзи, али се дешавају.

Орлић: Србија све чини да испуни све реформске процесе 

Председник Скупштине Србије говорио је на конференцији земаља Југоисточне Европе о томе колико је Србија посвећена и поновио да Србија све чини да испуни све реформске процесе и да што пре приђе Европској унији.

"Данас смо овде на позив председника парламента Кевера да разговарамо о европским перспективама које су од виталног значаја не само за читав наш регион, него за цео континент. Да говоримо о томе шта можемо заједнички да радимо у будућности. То се односи и на програм раста који је недавно представила ЕУ, али и на све оно што радимо билатерално. Србија и Мађарска ће свакако и у перспективи радити на важној инфраструктури, коју смо већ започели“, рекао је Владимир Орлић.

Каже да имамо озбиљне планове за будућност и радимо на јачању наших економских, политичких и свих других односа.

"Данашња конференција ће бити прилика за бројне билатералне сусрете. Осим са домаћинима, господином Кевером, очекујем сусрете са председником представничког дома Италије, као и са новим изабраним председником Скупштине Црне Горе, господином Мандићем“, истакао је Орлић.

На маргинама конференције, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, имао је билатералне сусрете са председником мађарског парламента Ласлом Kевером, председником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем и председником Представничког дома парламента Италије Лоренцом Фонтаном.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се