Читај ми!

Полицијски контејнери уместо грађевинских машина у Зубином Потоку

Дирекција полиције у Приштини је почела, па обуставила, градњу полицијске станице у Зубином Потоку. У новим околностима, у којима Срба у овој општини нема у полицији, житељи истичу да су забринути због новог концентрисања моноетничког састава полиције.

Радови су стопирани, али је полиција поставила контејнере, и утврдила своје ново упориште у Зубином Потоку. 

Градња зграде полицијске станице обустављена је на захтев групе житеља Зубиног Потока српске националности.

"Један од проблема је што тренутно у косовској полицији нема запослених Срба, она је моноетничка, а такође специјалне јединице присутне су са дугим цевима", каже Милија Бишевац из Грађанске иницијативе за Зубин Поток.

"Нисмо упознати са тим радовима, односно са најавом да ће ту бити неких радова, тако да смо изненађени. Ово земљиште је у државном власништву, а школа је корисник тог земљишта, тако да ако нешто треба да се ради, школа би требало да буде обавештена. За нас није спорно да се ту гради било какав објекат ако је то одлука надлежних органа, али сматрамо да није ни време ни место да се то ради сад када је ситуација напета", каже Александар Лазаревић, директор Основне школе "Јован Цвијић".

Управа школе је ангажовала адвокате како би, ако ништа друго, бар стопирала даље радове.

Из полиције тврде да поштују поступак изградње објекта.

Двадесет трећег октобра добили су грађевинску дозволу за изградњу према Меморандуму о разумевању потписаном 10. децембра 2021. између полиције и Агенције за цивилну регистрацију.

Политички представници Срба на северу тврде да режим у Приштини износи лажне податке о постојању некакве одлуке из 2018. године о изградњи полицијске станице.

Грађански активисти у Зубином Потоку истичу да све и да некаква одлука руководства општине Зубин Поток постоји, није време за градњу нове станице јер су се околности у безбедносном смислу драстично промениле.

"Наравно, околности су биле другачије кад је сама одлука донесена и у то време су у косовској полицији били присутни Срби и није била моноетничка док је сад апсолутно другачије и још су присутне специјалне јединице које додатно узнемиравају народ и наше ученике који похађају школу", каже Бишевац.

И из грађанске иницијативе најављују тужбу.

Полиција је у последњих годину и по дана на северу Косова изградила више база за смештај припадника интервентне граничне полиције. Највећа база је у Горњем Јасеновику на неколико километара од Зубиног Потока.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво