Читај ми!

Брисел, шта ће лидери ЕУ у четвртак поручити Београду и Приштини

Европски лидери ће на самиту у четвртак у Бриселу позвати Београд и Приштину на смиривање тензија, одржавање избора на северу КиМ, пуну примену Споразума о путу ка нормализацији и формирање Заједнице српских општина, наводи се у нацрту закључака Европског савета у који је увид имао РТС.

Лидери упозоравају да ће изостанак деескaлације "имати последице" и да обе стране ризикују да пропусте "важне прилике на путу ка ЕУ" ако без услова и одлагањa не примене постигнуте договоре.

У тексту закључака, који би могао да буде допуњен до четвртка, наводи се да су лидери ЕУ дубоко забринути због безбедносне ситуације на северу Косова.

"Најоштрије осуђујемо насилни напад на косовску полицију 24. септембра 2023. Европска унија очекује да починиоци буду ухапшени и брзо приведени правди, а Србија да у потпуности сарађује и предузме све неопходне кораке", стоји у тексту.

Лидери ЕУ од Београда и Приштине захтевају "стални рад" на деескалацији, посебно на одржавању нових избора на северу Косова "што је пре могуће", уз активно учешће косовских Срба. Наглашава се да ће изостанак ангажмана на смиривању тензија "имати последице".

У нацрту закључака лидери ЕУ изражавају жаљење јер две стране нису спровеле Споразум о путу ка нормализацији и Анекс о имплементацији.

"Позивамо Косово и Србију да Споразум и анекс спроведу без одлагања и предуслова, укључујући оснивање Заједнице општина са српском већином. Нормализација односа је суштински услов на европском путу обе стране и обе ризикују да изгубе важне прилике ако не буде напретка", наводи се у нацрту закључака које би лидери ЕУ требало да усвоје на дводневном самиту 26. и 27. октобра у Бриселу.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво