Читај ми!

Гутерес: Београд и Приштина да се уздрже од једностраних радњи

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао је Београд и Приштину да се уздрже од предузимања једностраних радњи које би могле да доведу до појачаних тензија и даље ескалације ситуације.

Антонио Гутерес је, у најновијем шестомесечном извештају о раду Унмика, који се односи на период од 19. марта до 18. септембра, истакао да забрињава чињеница да стране нису оствариле значајан напредак у примени Споразума на путу нормализације и да тек треба да постигну сагласност о редоследу одредби његовог анекса.

Према Гутересовим речима, претходних шест месеци обележили су стални неспоразуми Београда и Приштине, нарочито поводом легитимитета новоизабраних градоначелника косовских Албанаца у четири општине са већинским српским становништвом на северу КиМ.

Безбедносна ситуација на терену наставила је да се погоршава услед провокација и појачане реторике обе стране, што је довело до насилних сукоба у којима су повређени припадници косовских снага, као и цивили и новинари.

Напетом окружењу допринели су, тврди Гутерес, протести на северу Косова, хапшења косовских Срба, притварање тројице косовских полицајаца, ново распоређивање јединица за специјалне операције косовске полиције на северу Косова, експропријације земљишта и више безбедносних инцидената.

Позив на дијалог и имплементацију споразума

Како је истакао, недостатак напретка у дијалогу носи ризик од даљих тензија и могуће ескалације на терену.

"Позивам стране да поново потврде своју истинску посвећеност дијалогу уз посредовање Европске уније и да у потпуности имплементирају све до сада постигнуте споразуме", навео је Гутерес у извештају.

Према његовим речима, неопходно је пронаћи решење за брзо одржавање превремених и инклузивних локалних избора на северу КиМ, уз учешће косовских Срба, како би се смириле напетости и кренуло напред.

Осудио је нападе на припаднике међународне мисије на терену и употребу насиља уопште, навевши да су ескалација напетости и безбедносни инциденти у мају и јуну негативно утицали на процес дијалога.

"Императив је да акције политичких лидера буду вођене посвећеношћу решавању проблема свих људи на Косову. Дијалог остаје једини пут за решавање свих отворених питања", рекао је Гутерес.

Поштовање људских права

У извештају у коме су до детаља описана сва дешавања на КиМ, Гутерес је навео да поздравља Декларацију о несталим лицима коју су Београд и Приштина усвојили 2. маја у дијалогу уз посредовање Европске уније и позвао стране да предузму све неопходне мере за спровођење њених одредби у доброј вери.

Такође, он је навео да охрабрује све стране да спроводе мере које штите и промовишу поштовање људских права.

"Спровођење владавине закона, укључујући хапшења, оптужнице, притворе и радње у вези са имовинским правима, треба да се спроводе у строгом складу са правним оквиром Косова и међународним људским правима и стандардима", рекао је Гутерес.

Нагласио је да су повећане напетости наставиле да утичу на ионако крхко поверење међу заједницама и између институција и заједница, чинећи обновљене напоре за изградњу поверења и ангажовање међу заједницама одлучним приоритетом Унмика.

Имовина манастира Високи Дечани

Генерални секретар УН је у извештају поновио позив властима у Приштини да примене одлуку косовског уставног суда из 2016. године у вези са имовином манастира Високи Дечани, што би сигнализирало значајну посвећеност косовске владе да подржава владавину закона и уставни поредак и повећало би поверење јавности у њене институције.

Како је навео, приоритети Мисије остају промовисање безбедности, стабилности и поштовања људских права на КиМ и у региону, као и да у постизању својих циљева, Унмик наставља свој конструктиван ангажман са Приштином и Београдом, свим заједницама на Косову и регионалним и међународним актерима. 

Седница Савета безбедности УН на којој ће извештај бити представљен одржаће се у понедељак, 23. октобра.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво