Читај ми!

Грбовић: Од слогана СНС-а имамо само Вучића; Кркобабић: Имамо мир и стабилност

Председник ПСГ Павле Грбовић и потпредседник ПУПС-а Стефан Кркобабић разменили су ставове у дијалогу власти и опозиције који РТС организује сваког четвртка. У бурној расправи, Грбовић је рекао да је у Србији инфлације 12 одсто, док је у Украјини – у којој бесни рат – 8 одсто, да деца нису безбедна у школама, као и да је на делу криминализација одређених сегмената друштва. Кркобабић другачије види актуелну ситуацију у земљи и тврди да имамо мир и стабилност, као и да је дошло до раста плата и пензија.

Мање од два месеца остало је до 17. децембра, датума о којем се говори као о изборном дану. Иако нису још формално расписани, странке као да су већ, ако не у кампањи, у интензивним припремама.

Павле Грбовић, председник Покрета слободних грађана и заменик шефа посланичке групе Правац Европа рекао је да су странке опозиције које организују протесте "Србија против насиља" све ближе одлуци да заједно наступе на предстојећим изборима.

На питање због чега та одлука још није донета, рекао је да о преговорима не треба да се говори док се не заврше.

"Јасно је да су то организације које ће сарађивати заједно, да међу нама не постоји никакав камен спотицања, да не постоје никакви конфликти, дакле то су људи који су спремни и који ће мењати ову нашу земљу набоље и ми ћемо сигурно сарађивати. То су људи који ће чинити следећу власт у Србији, а пре свега у граду Београду који је спреман и зрео за промене већ 18. децембра", поручио је Грбовић.

Потпредседник Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије Стефан Кркобабић је рекао да се унутар коалиције са СНС-ом не разговарамо о процентима и мандатима, већ о програмима.

"То није коалиција за данас, то је коалиција која постоји од 2016. године и то је програмска коалиција. То је за нас из ПУПС-а најбитније, да се спроводи наша платформа – пензије да прате плате, и то је наш вредносни став који смо уградили у ову коалицију", рекао је Кркобабић који се нада да у наредном периоду загарантована социјална пензија неће бити мања од 100 евра.

Имамо ли у Србији стабилност 

Додао је и да од слогана СНС-а са претходних избора "Мир. Стабилност. Вучић" немамо ништа осим Вучића.

"И остало је да смо ми тренутно земља која има највећу инфлацију у Европи, имамо ситуацију да је командант Жандармерије шеф криминалне организације, да се њима разговара, имамо ситуацију да се после 30 година наша земља поново суочава са озбиљним претњама санкцијама", рекао је лидер ПСГ Павле Грбовић.

Кркобабић, чија је партија била део предизборне коалиције коју је предводила Српска напредна странка, тврди да у мир и стабилност очувани и да грађани то знају.

"Сви знамо какав је ово политички моменат и знамо колико је ова влада Републике Србије допринела и миру и стабилности, а пре свега бих рекао једну ствар, а то је да обичан грађанин може да зна шта за њега значи, пре свега пензионерима, повећање које су имали у последњих годину дана, ово повећање које сада следи и ова нова 13. пензија коју ће да добију у новембру месецу, колико њима то значи", рекао је Кркобабић.

Наводи и да реални подаци показују да српска привреда није посустала, а да, када се говори о санкцијама, треба узети у обзир да наше руководство разговара са представницима Европске уније, али и да је наше руководство сада било и у Кини.

"То значи један одговоран приступ према целокупној ситуацији која нимало није лака на глобалном нивоу", сматра Кркобабић.

Различита мишљења о томе хоћемо ли имати слободне изборе

Јучерашње разговоре са ОЕБС-ом Грбовић није коментарисао, истичући да је реч о састанку иза затворених врата, али је рекао и да су добили уобичајене одговоре када је реч о изборима у Србији.

"Примедбе се пре свега тичу медијске сцене, апсолутног непостојања медијског плурализма, затворености телевизија са националном фреквенцијом за политичку опозицију у Србији, да се често указује на проблем веома озбиљног притиска на бираче кроз злоупотребу јавних предузећа, претње отказима или обећавање за посао у случају гласања, до одређених неправилности које се дешавају на самом изборном месту", рекао је Грбовић.

Наводи да раде на томе да обуче што је већи број контролора, како би осигурали гласове на самом бирачком месту.

Стефан Кркобабић је рекао да изборни услови нигде нису савршени, али да се у Србији иде у добром правцу.

"Ради се на томе да избори који су пред нама буду слободни, фер, демократски и на томе треба да се ради. Ја мислим да треба да сачекамо извештај ОЕБС-а који ће рећи у ком правцу треба да иде сам изборни процес и сам изборни дан", рекао је Кркобабић.

Навео је и да су до сада дате препоруке испуњене у великој мери, да су избори слободни, а да је снижење изборног цензуса било добра одлука. 

Чега је последица инфлација

Грбовић је, између осталог, навео да је у Србији највиша инфлација – 12 одсто, док је у рату захваћеној Украјини 8 одсто, а у Европској унији 4 одсто, као и да су производи произведени у Србији јефтинији у региону.

Кркобабић је у реплици одговорио да је инфлација увезена, а не да је последица рада Владе Србије, али није понудио објашњење зашто је код нас виша.

На његов коментар да Грбовић користи паушалне податке, лидер ПСГ је одговорио да није реч о паушалним подацима већ о подацима Републичког завода за статистику.

Кркобабић и Грбовић дијаметрално супротно о КиМ

Грбовић је рекао и да, да је Покрет слободних грађана у извршној власти, никада не би дошли у ситуацију да људи који су на међународним потерницама, попут Звонка Веселиновића и Милана Радоичића, буду „"власници живота и смрти на подручју Косова и Метохије", као и да "никада не би натерали људе са КиМ да бојкотују изборе које не могу да изгубе и да због тога Албанци буду председници општина на територијама где су Срби апсолутна већина", рекао је Грбовић.

Кркобабић је на оптужбе против Радоичића и Веселиновића одговорио:

"После 1999. сви су српски генерали постали злочинци. Данас, игром случаја, сви они који штите српски народ на Косову и Метохији, сви су то сада постали злочинци, па су им додали да су и криминалци. Како то ниједан Албанац није ни злочинац, ни криминалац, искључиво прво припадници Војске Југославије, а сада Војске Србије, а сада и легитимно изабрани представници српског народа окупљени око Српске листе, на које то начин и са којим циљем", упитао је Кркобабић.

Цело гостовање Павла Грбовића и Стефана Кркобабића можете погледати у видеу на почетку текста.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво