Вучић: Избори 17. децембра - парламентарни, београдски, покрајински

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће расписати изборе за 17. децембар по, како каже, захтеву опозиције. Имаће парламентарне, београдске и војвођанске, рекао је Вучић. Поручује да не верује да ће постојати било какве санкције против грађана Србије, а ако неко буде желео било какве мере да доноси, доносиће их, каже, "тобож против њега лично". За нас је важно да покушамо да наставимо дијалог иако га Приштина не жели, рекао је Вучић. Најавио је студентске картице за попусте од 1. јануара.

Алексадар Вучић је, гостујући на Телевизији Прва, рекао да ће за 17. децембар расписати изборе по, како каже, захтеву опозиције.

"Све смо им захтеве услишили. Тражили су београдске и парламентарне изборе и добили су их, имаће још и војвођанске изборе, све у најбољем реду, побеђују, освајају власт", навео је Вучић.

Упитан да ли ће избори свуда бити у истом дану, Вучић је рекао да он расписује парламентарне изборе, а да верује да ће и остали бити истог дана.

Вучић је рекао да ће изборе да распише, када се врати из Њујорка, где иде на седницу Савета безбедности УН о извештају о Унмику.

“У Њујорк идем 21. октобра, после ћу расписати изборе до 2. новембра, до њих ће остати 65 дана“, каже Вучић.

Истиче да су избори важни ако постоји лажна представа о кризи легитимитета.

"Србија је на прекретници, треба нам друго полувреме, грађани треба да кажу какву политику желе", рекао је Вучић.

Истакао је да постоје они који не желе да управљају државом ако имају само легалитет, већ желе да имају легитимитет и подршку народа.

Говорећи о томе шта је власт учинила последњих година, председник је навео да је готово са првим делом тешких реформи, као и да је Србија ''штитила свој народ и западно од Дрине, у Црној Гори, и на другим местима где живи на простору бивше Југославије''.

"Траже да седница СБ УН буде затворена због мене"

Председник је говорио и о седници СБ УН 23. октобра, на којој ће се разматрати извештај Антонија Гутереса о Унмику, тј. о најави да би она могла бити затворена за јавност.

"Траже да седница СБ УН буде затворена, јер се плаше због онога што бих могао да кажем", навео је Вучић.

Поновио је да је говор у УН одржао да би све што је рекао ушло у историју, а све што је рекао, истиче, била је истина.

"Шта ме брига шта ће рећи странци, говорио сам у УН да би ушло у историју… Сада траже да седница СБ буде затворена, јер не могу да се договоре са мном око тога шта ћу да говорим, јер нико нема контролу над оним што бих могао да кажем, то каже Антонио Гутерес јавно, рачунају да ћу бити благ према њему, јер га поштујем", рекао је председник и навео да говоре сам саставља онако како жели и мисли.

"Не верујем да ће бити санкција против грађана"

Одговарајући на питање има ли разлога да се грађани плаше рата и санкција, председник је рекао и да грађани могу да буду мирни и спокојни.

"Мислим да никада не можете да тврдите шта је то све што може да се догоди, мислим да људи у Србији могу да буду мирни и спокојни, верујем да ћемо успети да сачувамо мир захваљујући снази наше државе и војске. Да је војска слабија одавно не бисмо имали мир него би многи други предузимали акције против нас", рекао је Вучић.

Председник је додао да не верује да ће постојати санкције против грађана.

"Ако неко буде желео било какве мере да доноси, јер видим да је велика навала и из земље и из иностранства, доносиће их тобож против мене лично, тако да људи не морају да брину, они ништа неће осетити ни што се тиче виза, ни што се тиче животног стандарда, нити било чега другог", поручио је Вучић.

Истакао је да људи у Србији могу да буду спокојни, те да ћемо успети да сачувамо мир захваљујући снази државе и војске.

“Не верујем да ће бити санкција против земље, грађани ништа неће осетити, мере могу да буду уведене против мене“, рекао је Вучић.

Вучић позвао Србе са КиМ: Иницијатива за изборе што пре

Председник Србије позвао је представнике Срба на КиМ да у што краћем року организују изборе за градоначелнике у четири општине на северу КиМ.

"Замолио бих наше људе да изађу са иницијативама са што бржом организацијом избора у те четири општине. То је наравно моја молба. То је како ја сагледавам ствари. Можда они виде боље, другачије, али то је моја молба за њих. Да се изађе на изборе што пре у четири општине на северу Косова", рекао је Вучић.

Он је додао да ће тако бити покренут процес консолидације да би основне полуге власти дошле у руке оних које тамо живе, а не да буду у рукама оних који тамо не живе и никада неће живети.

"За нас је важно да покушамо да наставимо дијалог иако га Приштина не жели. Нико са запада се није ни осврнуо када је то злоупотребљавао Аљбин Курти на најбруталнији начин. Нити окренуо уназад и рекао ово није допустиво и нешто што не можемо да дозволимо", рекао је Вучић.

Бензина имамо у резерви за 66 дана, а дизела за 74 дана

Говорећи о платама и пензијама, Вучић је рекао да је од јануара 2022. било пет повећања пензија, укупно 56,1 одсто, у 2024. години просечна пензија биће до 450 евра, а просечне плате већ у децембру 820 евра.

Председник Вучић изјавио је да су девизне резерве Србије на рекордном нивоу од 24,2 милијарде евра, као и резерве у злату и да грађани Србије немају за шта да брину.

"Поново смо увећали девизне резерве наше земље, премашили смо 24,2 милијарде, у последње две године увећане су за 4,8 милијарди и на рекордном су нивоу. Злато нам је на, такође, рекордном нивоу. Повећали смо за неколико година 10,5 милијарди девизне резерве. Оне су важне јер значе стабилност и сигурност. Злату је вредност расла. Имали смо 38 тона, повећавамо куповину злата, сада је на 38,8 тона, наставићемо", рекао је Вучић.

"Динарска штедња достигла је свој максимум од преко милијарди евра у динарима и настављамо да радимо добро за Србију. Бензина имамо у резерви за 66 дана, а дизела за 74 дана. Гаса имамо колико хоћете резерви, само је проблем да нам неко не укине гас по политичкој линији. Имамо 690 милиона кубних метара гаса у овом тренутку", навео је Вучић.

Вучић је најавио да ће станица Прокоп у Београду бити отворена 20. октобра, а да ћемо, како је рекао, добити метро 2028/2029. године.

Председник Вучић рекао је да ће велики број савремених медицинских апарата бити обезбеђен здравственим установама у градовима и општинама широм Србије како би се смањиле листе чекања и сачували животи људи.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво