Читај ми!

Миливојевић: Вашингтон и Брисел могли да претпоставе шта ће се десити, али није било воље да се то спречи

Упозорења да на КиМ може доћи до ескалације нису дала резултат и сад имамо жртве, али и политичку блокаду, каже бивши дипломата Зоран Миливојевић. Западни центри су наклоњени приштинској страни, контролишу ситуацију на терену и толеришу дуге цеви, истиче Миливојевић и додаје да, после свега што се десило, статусно питање не може бити тема ни за једну страну.

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се у Бањској на КиМ догодило оно на шта се последњих шест месеци упозорава – да је ситуација ескалирала и да може да доведе до жртава.

“Сва она упозорења у недостатку реакције према ономе што је спровела приштинска власт на северу нису дала резултат и сад имамо жртве и психолошку, и политичку, и сваку другу блокаду“, рекао је Миливојевић.

Напомиње да не знамо шта се у ствари догодило у Бањској, јер се информишемо из приштинских извора и на основу њихове интерпретације.

“Не знамо о коме се ради, о чему се ради, за чији рачун су деловали ти људи доле“, рекао је Миливојевић напоменувши да је важно да Београд у томе није учествовао.

Напомиње да ово што се десило није у корист ни Србије, ни српског народа, те да десило у најнеповољнијем тренутку када је реч о позицији Србије.

“Позиција Србије била је квалитативно повољнија, из два разлога – неуспех у Бриселу јасно је маркирао кривицу на приштинској страни и ефекти наступа српске делегације у Њујорку, који су значајно ојачали српску позицију“, рекао је Миливојевић.

Западни центри наклоњени приштинској страни

Миливојевић додаје да се, на основу реакција, види да су западни центри наклоњени приштинској страни. Брисел и Вашингтон су могли да претпоставе шта може да се деси, али није било политичке воље да се то спречи, каже Миливојевић.

“Они говоре само о погинулом полицајцу“, рекао је Миливојевић и додао да то треба осудити, али да нико не помиње друге жртве

Истиче да реаговање западних центара моћи постаје ирелевантно, да они контролишу ситуацију на терену, те да постоји и логистичка подршка и подршка акцијама Приштине.

“Толеришу се све мере и акције косовских снага и дуге цеви, доста онога што је јасно прецизирано да је немогуће и да не сме да се дешава“, рекао је Миливојевић и додао да то што су српске општине на северу проглашене зоном антитерористичке акције омогућава да се репресија и даље спроводи.

Истиче да је сада најважније обезбедити мир, да са Куртијем не може да се разговара о формирању ЗСО, те да је неопходно окретање ка Резолуцији 1233, како би се заштитио српски народ.

“У било којој врсти деловања на политичком и дипломатском плану, статусно питање Косова и Метохије за Београд и за све остале који имају намеру да учествују не може бити тема и с те позиције се више не може разговарати“, рекао је Миливојевић.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво