Читај ми!

ЕК донела меру против Приштине, повукла позив за учешће у програму Дигитална Европа

Представници Приштине нису присуствовали потписивању споразума о учешћу у програму Дигитална Европа, јер је Европска Комисија повукла позив да се прикључи том програму. То је једна од мера које Брисел спроводи против Приштине, јавио је дописник Танјуга.

Тај Споразум је обухватао сарадњу са земљама Западног Балкана, а у име Србије потписао га је министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

Споразум о Програму Европске уније, Дигитална Европа за период 2021-2027, има за циљ јачање међународне сарадње и подршку економском развоју са посебним акцентом на мала и средња предузећа.

Тим Програмом омогућило би се правним субјектима Србије учешће у конкурсима за доделу бесповратних средстава у областима рачунарства високих перформанси, вештачке интелигенције, напредних дигиталних вештина, развоја и најбоље примене дигиталних капацитета и интероперабилоности.

На основу споразума правна и физичка лица са пребивалиштем, односно седиштем у Србији ће у Европској унији моћи да аплицирају за финансирање својих пројеката и биће у равноправном положају са субјектима из земаља чланица ЕУ, чиме ће се у великој мери побољшати услови за рад и развој у области дигитализације.

Укупна вредност овог седмогодишњег програма процењује се на 7,5 милијарди евра, од чега је највише опредељено за области рачунарства високих перформанси 2,2 милијарди евра и вештачку интелигенцију 2,1 милијарди евра.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво