Читај ми!

Дачић: Србија није извозила оружје ни Русији ни Украјини од почетка рата

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић демантује наводе о наводном извозу наоружања и војне опреме у Украјину, које је објавила британска агенција "Ројтерс", саопштило је Министарство спољних послова. У саопштењу се наводи да је "шеф српске дипломатије још једном подвукао да од почетка руске инвазије на Украјину из Републике Србије није извезено оружје ниједној од страна у сукобу".

Дачић је, како се истиче, навео да Република Србија, поштујући унутрашње и међународне правне акте, не извози наоружање и војну опрему ни у једну државу уколико би тиме омогућила избијање или наставак оружаних сукоба, угрозила очување регионалног мира и безбедности или угрозила своје одбрамбене интересе.

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова, Дачић је нагласио да се Република Србија придржава своје политике војне неутралности и спроводи Закључке Савета за националну безбедност из фебруара прошле године.

У саопштењу се истиче да је "шеф српске дипломатије још једном подвукао да од почетка руске инвазије на Украјину из Републике Србије није извезено оружје ниједној од страна у сукобу".

"Указао је да се дозволе за извоз наоружања и војне опреме Републике Србије издају искључиво купцима са сертификатом крајњег корисника, у којем, између осталог, стоји клаузула да крајњи корисник не може реекспортовати НВО без сагласности надлежних институција Републике Србије", саопштено је из Министарства спољних послова.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво