Старовић: Нема поделе кривице на два дела, јасно је ко опструира споразум

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић каже да је јако важно да Београд не буде препознат као кривац у случају неуспеха преговора са Приштином. Важно је да буде како ствари заиста стоје, да буде јасно објављено међународној јавности да су за изостанак споразума због ригидног политичког става којим одбијају да успоставе ЗСО криве институције у Приштини, навео је Старовић.

Пред сусрет председника Србије Александра Вучића и Аљбина Куртија, премијера привремених приштинских институција, у Охриду 18. марта, Београд је посетио Мирослав Лајчак. Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине нагласио је у разговору за РТС да је важан део будућег споразума формирање Заједнице српских општина коју види као кључ за успех договора. Навео је и да ЗСО треба да буде формирана на начин договорен пре 10 година.

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је да иако смо синоћ чули добре и важне поруке од Лајчака, такве поруке од њега не чујемо када је у Приштини или на другим локацијама.

На делу је шатл дипломатија Лајчака и Габријела Ескобара, каже Старовић и додаје да треба да се искористи свака прилика да се појасни да имамо другачији приступ када је реч о начину одвијања бриселског процеса.

"Главни проблем је недостатак механизама за имплементацију, тај план би требало да буде интегрални део преговарачког оквира", рекао је Старовић. 

Имплементације, понавља, не може бити без формирања ЗСО, која би представљала нулти корак у имплементацији било чега другог.

"Реч је о интегритету процеса који би био обесмишљен ако се ЗСО не формира као нужни предуслов рада на оквирном споразуму", рекао је Старовић. 

Додаје да од Аљбина Куртија и других приштинских званичника чујемо "стару песму – папагајски понављају да немају намеру да успоставе ЗСО".

"Ако је тако, а нема разлога да је другачије, од споразума нема ништа, али много важније од негативног исхода јесте то која страна ће бити означена као кривац. Битно је да то не будемо ми, већ заиста како ствари стоје, да буде јасно објављено међународној јавности, да су за изостанак споразума због ригидног политичког става којим одбијају да успоставе ЗСО криве институције у Приштини, пре свега Курти. Нема поделе кривице на два дела, јасно је ко опструира", рекао је Старовић.

Казнене мере у случјау "препознавања кривца"

Сматра и да су представници међународне заједнице показали спремност да се подигну улози – препознавање кривца носило би са собом казнене мере.

"Ако наша страна одбаци план, према њима нам предстоји алтернативни пут који не би био доба, што је дипломатска фраза која говори о притисцима, претњама и ултиматумима који нас чекају иза ћошка. Ако бисмо били препознати као старана која опструира, били бисмо суочени са суровим последицама, било да говоримо о обустављању директних јавних инвестиција, повлачењу инвестиција, затварању погона, људи би остали без посла – морамо по сваку цену то да избегнемо", истакао је Старовић.

Треба, каже, да будемо мудри и не дозволимо чак ни поделу кривице, а камоли да будемо препознати као искључиво крива страна.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво