Дачић у Будимпешти: Неопходна обнова политике проширења ЕУ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је неопходно ревитализовати политику проширења ЕУ идејом да неко треба да постане члан на основу критеријума који су постављени. На Балканском форуму у Будимпешти, где је говорио на Министарском панелу, Дачић је нагласио да сада имамо кризу критеријума за улазак у ЕУ.

Министар Дачић је нагласио да је прошло 20 година од самита ЕУ у Солуну, када су први пут стигла обећања о евроинтграцијама Западног Балкана.

"Ми имамо кризу критеријума, то јест уопште их немамо. Ми сада имамо покретне циљеве, али подсећам да је ЕУ дала обећање да ће следећа чланица Уније бити са Западног Балкана", напоменуо је Дачић.

Каже да се у Европској унији осећа замор од проширења и да не зна да ли ће доживети да Србија постане чланица ЕУ.

"Свесни смо унутрашње прекомпозиције ЕУ у овом тренутку, али она је дала обећање да ће следећа чланица доћи са Западног Балкана. Чули смо много прича да смо високо на лествици приоритета, али је очигледан замор. Државе ЕУ се питају да ли би нови чланови допринели јачању ЕУ, а ми се питамо да ли правно усклађивање са ЕУ има смисла, ако напредовање стоји и не зависи од критеријума који су постављени као прави", поручио је Дачић.

Он је додао да то не умањује нашу љубав ка ЕУ.

"Ја не знам да ли ћемо ми дочекати да будемо чланови ЕУ. О којој перспективи говоримо, када знамо да у француско-немачком предлогу, иако се зна колико је тежак и болан и за Београд и за Приштину стоји само једна реченица да отвара европску перспективу. Па, реците да је то бар у 21. веку", истакао је Дачић и подсетио и да је француски председник рекао да не треба примати чланице.

Навео је пример Македоније која је променила име због европске перспективе, па се ништа није десило и појавио се нови услов. Подсетио је и да је он пре 10 година потписао Бриселски споразум и да се много тога из њега није испунило.

Додао је да Отворени Балкан није споран, али да није замена за ЕУ. Имајући у виду постојећу ситуацију, како је рекао, нико у ЕУ не може да гарантује ништа.

"Ако имате ову динамику као ми око отварања и затварања поглавља. Па погледајте, турски преговарач који је започео преговоре са ЕУ вероватно је већ умро. Надам се да ћу ја бити боље среће, пошто сам ја започео преговоре", поручио је Дачић.

Он је упозорио ЕУ да можемо да дођемо до тренутка када то неће бити важно, јер тренутно већина грађана не желе да уђу у ЕУ, што се у Србији први пут десило.

Сијарто: Западни Балкан потребнији ЕУ више него икад

Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто изјавио је да Европска унија мора да буде свесна да је западни Балкан потребнији ЕУ више него икада и додао да када је у питању безбедносна политика, Мађарска може са своје стране да убрза приступне процесе.

"Што више чланова ЕУ, тиме је ЕУ и јача. За све оне који заговарају да се ЕУ не шири, мислим да они раде на слабљењу Уније", рекао је Сијарто.

Додао је да када је у питању процес проширења у оквиру ЕУ, постоји много препрека за земље кандидате.

"Што се тиче Мађарске, када је у питању безбедносна политика, ми можемо да убрзамо ове процесе, јер имамо велику претњу због имиграната и илегалне имиграције", рекао је Сијарто.

Оценио је да ЕУ неће моћи да издржи притисак миграната ако не укључи земље западног Балкана у ове процесе. "ЕУ треба да убрза процесе за прикључење и то нема никакве везе са правним аспектима.

То је чисто израз политичке воље да ли некога желимо раније или брже да примимо. Не би требало говорити о неким препрекама. Они који су за јачање ЕУ су за бржи приступ нових чланова", оценио је Сијарто.

Министарски панел у оквиру Балканског форума одржава се у Будимпешти, а поред министара Дачића и Сијарта, учествују и министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи и министарка спољних послова Албаније Олта Џачка.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво