Читај ми!

И после Брисела о Бриселу – САД и Британија подржавају дијалог, Београд не одустаје од ЗСО

Америка и Уједињено Краљевство подржавају наставак преговора Београда и Приштине и што хитније формирање Заједнице српских општина. То су на састанцима председнику Србије пренели амбасадори две државе. Шеф српске дипломатије поручује - приоритет Србије је очување територијалне целовитости.

И после Брисела - о Бриселу. О току преговора Београда и Приштине, председник Вучић известио је амбасадорку Уједињеног Краљевства. На састанак је дошла са марамом на којој су исписани стихови украјинске химне. Уз симболичну поруку пренела је још једну - њена земља подржава процес диијалога у којем посредује Унија. У агенди председника је и састанак с америчким амбасадором.

"Обавестио сам амбасадора Хила о последњој рунди разговора у Бриселу. Сагласили смо се да је хитно формирање Заједнице српских општина од приоритетног значаја, али и да је потребно још много напора, рада и разговора како би се решили нагомилани проблеми у свакодневном животу грађана на Косову и Метохији", објавио је Вучић на Инстаграму.

Да Београд не одустаје од ЗСО, потврдио је и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти. Каже да на сваком састанку у Бриселу Вучић има исти захтев - да се што пре формира.

Говорећи о европском предлогу у Скупштини, опозиција га је оптужила да је прихватањем плана прихватио и услов Београда.

"Заједница је прошла овде у Скупштини. Ја кажем да Заједница не пролази. Није прошла суд, није прошла народ. Заједница не пролази ни код премијера, ни Владе, али је прошла код вас", рекао је Курти посланицима.

Без заједнице нема договора о европском плану о нормализацији односа, упозорава немачка амбасада у Приштини.

Берлин поручује да су део анекса споразума кораци ка стварању Заједнице српских општина.

Приоритет дипломатског деловања Београда

Приоритете дипломатског деловања Београда сумира министар спољних послова Ивица Дачић.

"Желим још једном да поновим нашу јасну позицију - а то је да је сваки покушај решавања питања наше јужне покрајине могућ једино кроз успоствљени механизам дијалога Београда и Приштине. Из тог разлога од велике важности је и правилно представљање опасности од једностаних потеза Приштине, чиме се често угрожава успостављени дијалог", истиче Дачић.

Кључ успеха дијалога је спровођење свих преузетих обавеза, саопштава министарство спољних послова Словачке, једне од пет чланица Уније које не признају једнострано проглашену независност Косова.

Од обе стране очекују конструктиван приступ у наредним рундама преговора.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво