Скупштина изгласала више закона, два се односе на модернизацију пруге Београд–Ниш

Посланици Скупштине Србије усвојили су више закона и међудржавних споразума, између осталог два закона која се односе на модернизацију пруге Београд–Ниш.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић објаснио је у начелној расправи да је реч о финансијском уговору железничког коридора 10 у оквиру споразума "глобална капија" између Србије и Европске инвестиционе банке и Закону о потврђивању уговора о зајму железничког коридора 10 који се односи на деонице од Београда до Ниша.

Навео је да је изградња брзе пруге између Београда и Ниша наставак изградње пруге између Београда и Новог Сада, која је завршена и пруге која се тренутно ради између Новог Сада и Суботице.

"Путовање између Београда и Ниша у просеку траје око шест сати возом, а када буде изграђена путовање ће трајати тачно сто минута", навео је Весић.

Како је рекао, процењена вредност изградње пруге између Београда и Ниша је две милијарде и 775 милиона евра и најавио да ће наредних недеља са Европском унијом бити потписан грант којим ЕУ даје бесповратна средства за изградњу пруге у износу од 598 милиона евра.

Посланици су усвојили и измене Закона о централној евиденцији стварних власника, али и Одлуку о употреби Војске Србије у мултинационалним операцијама ван граница земље.

Министар одбране Милош Вучевић рекао је у Скупштини Србије да се Закон о употреби Војске у мултинационалним операцијама мења и допуњује како би се омогућило учешће у новим таквим операцијама. Он је образлажући измене прецизирао да се ради о учешћу у операцијама у војним мисијама ЕУ у Мозамбику, на Синају, као и учешћу у мисијама преко борбене групе ЕУ ХЕБРОК где су припадници снага више држава.

Посланици су такође потврдили више међудржавних споразума.

Дејан Дамјановић нови директор Агенције за спречавање корупције

Дипломирани правник Дејан Дамјановић изабран је за новог директора Агенције за спречавање корупције.

Дамјановић у Агенцији за спречавање корупције ради од оснивања, прво у Oдељењу за регистре, потом ма месту начелника Oдељења за регистре и од 2012. обавља дужност шефа канцеларије директора Агенције. Био је заменик директора Агенције Драгана Сикимића.

Дамјановић је био први на ранг-листи учесника конкурса комисије за избор директора, а за њега је гласало 145 посланика.

Скупштине Србије изгласала је и извештаје независних државних органа за 2021. годину, међу којима су Фискални савет Србије, Државна ревизорска институција, Повереник за информације од јавног значаја, Агенција за спречавање корупције, Повереник за заштиту равноправности и други.

Скупштина бира независна тела, па самим тим разматра и њихове извештаје једном годишње.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара