Читај ми!

Гарић: ЗСО ће бити кључ разговора у Бриселу, тешко да ће Курти променити политику

Милош Гарић, главни и одговорни уредник сајта Косово онлајн рекао је за РТС да ће у Бриселу бити три заинтересоване стране, ЕУ и Вашинготн, Приштина и Београд, које имају своје жеље и своја очекивања од данашњег сусрета. Позиција Србије је таква да је јасно да нема разлога да прихвати да се ЗСО опет нуди као неки уступак, у замену за оно што се сада од Београда очекује, истиче Гарић.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине биће данас у Бриселу. Тема састанка је француско-немачки, односно европски предлог о нормализацији односа између Београда и Приштине.

Милош Гарић, главни и одговорни уредник сајта Косово онлајн рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је ово моменат у коме су притисци и покушаји споља да се издејствује нека врста новог споразума између Београда и Приштине досегли максимум.

"Данас ћемо у Бриселу имати три заинтересоване стране, ЕУ и Вашинготн, Приштину и Београд. Све три стране имају своје жеље и своја очекивања од данашњег сусрета", каже Гарић.

Према његовим речима, ЕУ и Вашингтон хоће да се нови европски споразум прихвати и реализује, Курти прича искључиво о међусобном признању, а Београд има јасну позицију - хајде да реализујемо и спроведемо оно што је до сада договорено и потписано - то је Бриселски споразум и ЗСО која је обавеза Приштине већ 10 година по Бриселском споразуму и није спроведена.

"Имамо три разлучита угла са којима ће стране ући у разговоре и биће тежак и напоран дан за делегацију Србије предвођену председником Вучићем, он је спреман и зна шта га тамо очекује", навео је Гарић.

Претходних дана молгли смо да чујемо много тога и из Вашингтона и из Брисела. Мирослав Лајчак је рекао да је свестан да се у овом случају ради о две различите реланости када говоримо о позицији Београда и Приштине.

Гарић каже да ће ЗСО бити кључ разговора у Бриселу - позиција Србије је таква да је јасно да нема разлога да прихвати да се ЗСО опет нуди као неки уступак, у замену за оно што се сада од Београда очекује.

"ЗСО је потписана и она мора да буде спроведена по слову споразума из 2013. и 2015. Не може Брисел па ни Вашингтон да верује да би Београд прихватио по други пут да му се продаје прича о ЗСО не би ли се Београд довео у позицију да пристаје на оно што се од Србије очекује, фамозни споразум има тачке које задиру у неке кључне интересе и могу да буду оквир за разговор а не да се прихватају у формату узми или остави", каже он.

Из Вашингтона стиже порука да је сада моменат да се од Приштине очекује да спроведе обавезу о ЗСО а да се од Београда очекује конструктивни пруиступ.

Београд поручује да је спреман да настави са конструктивним приступом, јуче је Вучић у разговору са Шолеом рекао да је држави Србији битна стабилност и мир и да ће учинити све да се то задржи, напомиње Гарић.

Све три стране ће пробати да свој интерес и очекивања спроведу, додаје Гарић.

Говорећи о писму Шолца, Макрона и Мелонијеве које је стигло у Председништво, Гарић истиче да то писмо значи додатни притисак, али да Приштина треба да спроведе обавезу од пре десет година.

Сматра да је тешко очекивати да ће Курти променити политику, почео је да показује сигнале да мења приступ али он неће прихватити да Срби имају положај на КиМ који ће им гарантовати мирну будућност.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво