Читај ми!

Нова рунда преговора Београда и Приштине данас у Бриселу – на столу европски предлог за КиМ

У Бриселу се данас одржава нова рунда преговора Београда и Приштине, у којој ће учествовати високи представник ЕУ Жозеп Борељ, председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти. Тема састанка је француско-немачки, односно европски предлог о нормализацији односа између Београда и Приштине.

Дијалог Београда и Приштине на високом нивоу, под покровитељством Европске уније, наставља се данас у Бриселу.

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ, уз подршку специјалног представника Мирослава Лајчака, одржаће одвојене састанке са Александром Вучићем и Аљбином Куртијем, с почетком у 15 сати, после чега ће уследити заједнички састанак, најавила је прес-служба ЕУ.

Тема састанка је, како је наведено, предлог ЕУ о нормализацији односа између Београда и Приштине.

На крају, планирана је изјава за медије високог представника Жозепа Бореља, наводи се у саопштењу.

ЕУ: Циљ је да обе стране јасно прихвате европски предлог 

Борељ је изјавио да је дијалог у кључној фази и да се нада да ће стране бити конструктивне и искористити јединствену прилику.

Циљ састанка је да обе стране јасно прихвате европски предлог о нормализацији односа, истакао је посредник у дијалогу Мирослав Лајчак.

Уочи дијалога, председник Француске Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц и премијерка Италије Ђорђа Мелони упутили су писма која су стигла у Председништво Србије, а потом и у Приштину.

САД очекују конструктиван приступ

САД, такође, очекују конструктиван приступ Вучића и Куртија поводом европског предлога, поручио је Стејт департмент.

Специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле је у разговору са председником Србије поздравио "континуирану посвећеност Србије конструктивном ангажовању" и поручио да треба да буду примењени и раније потписани споразуми, што подразумева и успостављање Заједнице српских општина.

ЗСО приоритет за Београд, црвене линије познате 

За Београд, приоритет је ЗСО, чије формирање Приштина одбија, док су црвене линије, како је раније рекао шеф државе – признање самопроглашене независности Косова и столица у Уједињеним нацијама.

Срби на КиМ суштину преговора виде у примени споразума од пре 10 година. Очекивања уочи нове рунде дијалога изнео је потпредседник Српске листе Игор Симић.

Приштина о предлогу: Добра основа за даље разговоре 

Свој став о европском предлогу за КиМ поновила је и Приштина.

Тамошња влада је, после разговора Дерека Шолеа и Аљбина Куртија, саопштила да је план добра основа за даље разговоре ка нормализацији односа.

Шта садржи европски план 

Француско-немачки, односно европски предлог, нови је преговарачки оквир у коме Београд и Приштина треба да нађу решење косметског питања, саопштио је раније председник Вучић и потврдио да се у њему од Београда захтева да прихвати чланство Приштине у Уједињеним нацијама.

План, са којим јавност није до краја упозната, садржи 10 тачака.

Најтежи део је тачка 4, у којој се наводи да се "Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији", навео је Вучић на седници Народне скупштине на којој се расправљало о Косову и Метохији, али је поручио да он није за Приштину у УН и да никада неће признати самопроглашену независност Косова.

Последњи пут, Вучић и Курти састали су се у Бриселу у новембру. Од тада трају припреме за нови састанак у оквиру којих су европски и амерички званичници више пута боравили у Београду и Приштини.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво