Читај ми!

Лајчак: Очекујем да Београд и Приштина у понедељак прихвате европски план

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да очекује да ће Београд и Приштина на састанку у Бриселу, у понедељак, 27. фебруара прихватити европски план за решавање косовског питања.

"План, који верујем да ћемо да прихватимо у понедељак, ће постати обавезујући и за једну и за другу страну. То није привремени споразум, после њега ће се наставити процес свеобухватне нормализације односа који треба да се заврши потписивањем свеобухватног споразума, пре уласка Србије и Косова у Европску унију", рекао је Лајчак у интервјуу Танјугу.

Мирослав Лајчак је истакао да ће документ бити доступан јавности када буде прихваћен од обе стране, односно и Београда и Приштине.

Упитан да ли заказани састанак 27. фебруара значи да је постигнута сагласност и Београда и Приштине у вези са финалном верзијом француско-немачког плана, Лајчак је казао да се од септембра разговара са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем о европском предлогу.

"У последње време председник Вучић у јануару, а премијер Курти у фебруару су рекли да прихватају тај предлог. Значи време је сазрело да организујемо састанак у Бриселу и очекујемо од наших партнера да званично и јавно прихвате тај предлог и да разговарамо о његовој имплементацији што је циљ нашег састанка у понедељак", истакао је Лајчак.

Упитан да ли је у том смислу састанак 27. фебруара у Бриселу пресудан, односно по принципу узми или остави, Лајчак каже да не би разговарао о формалностима.

"Битно је да обе стране прихвате тај план и формално и јавно кажу да прихватају тај план, а онда да разговарамо о свим осталим детаљима, а пре свега о испуњавању тог плана", рекао је Лајчак.

Од ставова ће зависити следећи кораци 

Оценио је да је предстојећи састанак у Бриселу веома значајан, јер ће од ставова страна у преговорима зависити следећи кораци.

"Прихватање нашег предлога који подржава 27 чланица ЕУ и САД значи да су они одлучили да побољшају своје односе и убрзају свој европски пут. Ако би једна или обе стране одбиле тај предлог то би био негативан сигнал да нису спремне да нормализују међусобне односе и да нису спремне да брже крену европским путем, тако да очекујемо да ће план бити прихваћен. Сви знају шта очекујемо од састанка у понедељак. Имали смо разговоре и са председником Вучићем и са премијером Куртијем у току Минхенске безбедносне конференције тако да сви знамо где се налазимо и шта очекујемо", истакао је Лајкчак.

Додао је да предлог који ће се наћи на столу у Бриселу, у понедељак има снажну подршку ЕУ.

"Одбијање тог предлога би значило одбијање нормализације односа и одбијање европског пута, на то би реаговале САД, међународна заједница и ЕУ и не желим да улазим сада у то које би биле негативне последице. Мислим да је свима јасно да се не говори 'не' Европској унији и Америци посебно ако можемо тиме добити стабилизацију, нормализацију односа између Србије и Косова, стабилизацију атмосфере на Балкану и убрзани европски пут", казао је Лајчак.

Оценио је да би одбијање предлога послало негативан сигнал у региону и да би отворило могућност за нове ризике од ескалација попут оних који су се дешавали прошле године.

"Мислим да то не може нико да жели и имамо предлог који отвара други пут, а то је пут нормализације и стабилизације", нагласио је Лајчак.

"Предлог није обелодањен у овој фази" 

На питање шта би се добило потписивањем предлога, Лајчак је казао да предлог није обелодањен у овој фази и да не би улазио у детаље.

"Оно што могу да кажем јесте да су нам детаљно познате позиције и једне и друге стране и мислим да је наш предлог добар и да у максималној могућој мери узима у обзир позиције и црвене линије и очекивања обе стране", навео је специјални изасланик.

Додао је да је обелоданио да предлог има 11 тачака и нагласио да је то за сада маскимум који може да каже о садржају, јер, како је казао, све друго не би било од користи у овој фази преговора.

"Тај документ ће бити доступан јавности одмах пошто буде прихваћен и од једне и од друге стране", нагласио је Лајчак.

Упитан да ли је на видику договор о повратку Срба са севера КиМ у институције које су напустили, Лајчак је казао да је ЕУ је забринута тренутном ситуацијом и повлачењем Срба из косовских институција, полиције и правосудних институција.

"Редовно разговарамо са обе стране да је потребно да се Срби врате, јер тај вакуум је опасан и неприхватљив за људе који живе тамо, јер су им и полиција и правоусђе потребни. Очекујемо да Србија охрабрује Србе да се врате у институције, а Косово то да омогући. До сада није био постигнут довољан напредак у том процесу. Није прихватљиво да се тај безбедносни вакум и та привремена организација наставе. Због тога очекујем да се што пре реши питање повратка, јер и то стоји у Бриселском споразуму из 2013. Ако тражимо да се тај споразум у потпуности испуни онда треба да се испуни и то да су косовски Срби део тих институција", навео је Лајчак.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво