Читај ми!

Борељ очекује Вучића и Куртија у Бриселу; Без ЗСО председник Србије тамо “само туристички“

Док се не формира Заједница српских општина у Брисел могу само као туриста, каже председник Србије на најаву шефа европске дипломатије да очекује сусрет Вучића и Куртија како би разговарали о европском предлогу за решење косовског питања. О плану који је начелно већ прихватио, Курти је говорио у косовској скупштини. Каже да није у питању коначни споразум, већ основа за разговоре и да коначном договору претходи дуга дискусија.

Европски предлог је на столу, из Брисела подсећа шеф европске дипломатије Жозеп Борељ. Управо тамо очекује сусрет Вучића и Куртија и то, каже, у року од неколико недеља. Наводи и разлог – да се изгура план за решење косовског питања.

"Замолићу двојицу лидера за снажну подршку како би се избегла било каква ескалација ситуације и питаћу их да раде озбиљно на предлогу јер је то једини начин за нормализацију односа. Ишли смо из кризе у кризу. Сада је време за деескалацију и конструктиван рад", рекао је Жозеп Борељ.

Председник Србије у Брисел хоће, али под једним условом.

"Могу да говоре шта хоће, али морају да ми кажу шта је смисао тога, ја никада нисам избегао разговор ни по ком питању, пре тога ЗСО. Ако мислите да ме зовете у Брисел, да ме наговорите да кажем ЗСО истовремено са не знам чим, или после не знам чега, немојте да ме зовете. Зовите ме у туризам, али нисам заинтересован, био сам у Бриселу двеста пута, ако ме зовете обавестите ме да су испоручили ЗСО, кад то испоруче долазим да разговарамо о свему другом", рекао је председник Вучић.

Приштина тражи изговоре да се не формира ЗСО

Док Београд верује да би миру допринела ЗСО, Приштина и даље тражи изговоре да је не формира. Последњи у низу разлога изнео је Аљбин Курти у објави на друштвеним мрежама.

"У Србији званично постоји 21 мањина, а 11 општина воде градоначелници несрпске националности. Зашто званични Београд не омогући једнонационално удруживање, када тако нешто тражи на Косову", навео је Курти.

Вучић одговара – то је будалаштина и безобразлук.

"Хтео би да поистовети правно-политички и државно-правни статус Републике Србије и онога што он назива 'Република Косово'. Људи, ми имамо разговоре управо зато што то није исто. Немаш ти шта да разговараш о централној Србији, ми имамо једну тему о којој разговарамо и то је једина тема на столу. Али, знате, кад је неко мислио да има право да буде бахат и арогантан зато што има велике и моћне заштитнике , онда шта да радите", рекао је Вучић.

Заједници српских општина отворено се противи председник косовске скупштине који каже да је спреман да напусти функцију и да се врати уличним протестима како би спречио њено формирање. Председник Вучић одговара - Коњуфца каже оно што сви у Приштини мисле.

Шта Београд мисли о наставку дијалога, пренео је председник амбасадорима земаља Квинте при ОЕБС-у и највишим дипломатским представницима тих земаља у Србији. Наводи да смо у потпуности посвећени дијалогу и да инсистирамо да се хитно примени договорено Бриселским споразумом.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво