Читај ми!

Одаловић: Нема будућности за Србе на КиМ док год Приштина води овакву политику

Бриселски споразум мора да се имплементира, да се формира Заједница српских општина како би Срби са Ким добили средину у којој има сигурности, рекао је за РТС председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић.

Током викенда, у српским срединама на Косову и Метохији у два одвојена инцидента, један српски младић је рањен ножем код Витине, док је у Грачаници испаљено више метака из аутомобила у покрету.

"Постоји континуитет напада на Србе и не постоји жеља да Албанци то осуде и казне починиоци. То су мотивисани напади", рекао је гостујући у Јутарњем програму Вељко Одаловић.

Истовремено, подсећа Одаловић, приштинске институције раде експропријацију земљишта на северу Косова и покушавају да изазову инциденте како би оправдали намеру да спроведу пуну контролу над целим Косовом, пре свега у северном делу.

"Имамо рањене младиће, људе у затворима... Срби нису сигурни, ни у етнички чистим срединама, ни у мултиетничким срединама, ни на путу. Нема будућности за њих док год Приштина води овакву политику, јер они виде Косово без Срба и виде Косово као самопроглашену државу", рекао је Одаловић.

Председник владине комисије каже да је ЗСО део споразума потписаног пре 10 година, и од тада је прошло већ неколико влада у Приштини и ни једна није хтела да формира ЗСО.

У Београд данас стиже специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак који ће претходно посетити и Приштину. Лајчак је у јануару боравио као део "велике петорке". 

"Ово је тренутак када ЗСО мора да се формира и мислим да је управо предстојећа посета Мирослава Лајчака кључна да се Србима обезбеди могућност да мирно живе. Било би крајње неодговорно да Лајчак као изасланик ЕУ не инсистира на имплементирању споразума чији су они гаранти. Они морају да се врате на први основни споразум и да се он имплементира а онда се може разговарати и о другим питањима. Курти, хтео он или не, са њим или без њега, тај споразум мора да се имплементира, да се формира Заједница српских општина како би добили једну средину у којој има сигурности, и да се повуку специјалне јединице са севера Косова јер је једина њихова функција застрашивање Срба", рекао је за РТС Вељко Одаловић.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво