Читај ми!

Гренел за РТС: Међусобно признање не доноси храну на сто, потребан је економски развој

Бивши специјални изасланик Вашингтона за дијалог Ричард Гренел критиковао је администрацију Џозефа Бајдена истакавши да узајамно признање не доноси храну на сто људима на КиМ који покушавају да створе породицу, нама је потребан економски развој – то је циљ, а о томе ова администрација не води рачуна, истакао је Гренел.

Куда нас води тренутна ситуација на Косову и Метохији, верује ли да ће Заједница српских општина и заиста бити формирана, зашто сматра да Вашингтон треба више да се ангажује у разговорима Београда и Приштине, каква је тренутна позиција САД у односу на дијалог?

На ова питања одговара бивши специјални изасланик Вашингтона за дијалог Ричард Гренел гостујући у Дневнику. Истиче да све стране у региону треба да погледају чињенице, каква је била ситуација под Доналдом Трампом и каква је сада под Џозефом Бајденом.

"Јасно је да смо ми од имплементације економских споразума, доношења послова младим људима, отварања граница, дошли до хаоса па су НАТО снаге морале да се умешају. Та промена је Аљбин Курти. Веома сам забринут што Курти одбацује америчке идеје, наставља да одбацује европске идеје, а не трпи последице. То ће се наставити док не буде притиска САД, али у овом тренутку нема последица", истакао је Гренел.

Према његовим речима, нису потписани нови споразуми под Бајденом, говоримо о већ потписаним уговорима који су због ситуације постали релевантни.

"Европљани су током дугог периода хтели да се прелаз Мердаре отвори, али није био отворен док се Американци нису умешали. Имали смо под Трампом споразум о слободној трговини, о директним летовима. Ништа од тога није спроведено. ЗСО је стари споразум који је требало да буде спроведен", напоменуо је Гренел и додао да америчка политика сада препушта палицу Европљанима.

Бивши специјални изасланик Вашингтона за дијалог истакао је да је он сада у приватном сектору и да се бави економијом.

"Видели смо да Стејт департмент шаље људе нижег ранга и пуштају Европљанима да преузму иницијативу", каже Гренел.

Објаснио је да је изасланика раније слао председник САД, а данас су то људи из Стејт департмента који не подносе извештај председнику.

"Оставили смо по страни причу о политици, о међусобном признању, о чему смо говорили 20 година. Узајамно признање не доноси храну на сто људима који покушавају да створе породицу. Нама је потребан економски развој. То је циљ, а о томе ова администрација није водила рачуна", истакао је Гренел.

Вашингтонски споразум

А Вашингтонски споразум је, каже, у приватни сектор укључивао западне фирме.

"Планирали смо да радимо на томе. Важно је да се владини званичници склоне и дозволе приватном сектору да се укључи. Не постоји права замена за вођство. Рекао бих да нема вођства Беле куће", напоменуо је Гренел.

Нагласио је да о француско-немачком предлогу нема детаља и да обе стране морају захтевати више детаља.

"Људи неће потписати уговоре који само обнављају претходне уговоре. Француска и Немачка покушавају да уведу нови споразум, а боље би им било да се концентришу на имплементацију претходних договора", истакао је Гренел.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво