Читај ми!

Поруке из Београда дан после посете Дерека Шолеа

Косово и Метохија, односи Србије и Америке, регионална питања и руско-украјински сукоб то су, каже председник, четири теме о којима је јуче разговарао са саветником Стејт департмента Дереком Шолеом. На столу је био и француско-немачки план за решење косовског питања, а Србија је, каже Вучић, поновила црвене линије - нема разговора о признању Косова, нити чланству у Уједињеним нацијама.

Од порука које је Дерек Шоле пренео Београду и Приштини, дан након састанка, председник издваја једну. Да Бриселски споразум мора да се примени, односно да Америка  очекује да се што пре формира Заједница српских општина.

"Где сам јасно рекао да је немогуће постићи напредак ако се неко стално позива на сопствене правне акте јер онда дијалог ниаквог смисла није ни имао. То сам рекао Шолеу и свима. Не знам како то мисле да изведу, или како да нам објасне како треба да изгледа ЗСО, али то је питање за управљачки тим, пре свега за Србе, наравно и за Албанце, не за неког другог. Видећемо, неће бити једноставно", рекао је председник Александар Вучић.

Нимало једноставну ситуацију на Косову и Метохији добро су размели Американци, оцењује некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.

"Ја бих чак рекао можда и боље од неких својих партнера у Европи. Да су разумели да се решење не може испословати притисцима и наметањем решења, већ да се оно мора тражити дијалогом и да се мора уважити став Србије о компромису", каже Миливојевић.

Од посете је важније оно што ће уследити после ње, верује новинар Политике.

"Имам утисак да ће из авиона већ да направи извештај Блинкену, да направи пресек стања балканског питања и да то може да значи да америчка администрација или припема или жели да крене у нову рунду дипломатске акције везане за односе Београда и Приштине", рекао је Никола Тркља, новинар Политике.

У тим односима Америка став неће мењати, подвлачи председник. Ипак, помак види у томе што је гост из Стејт департмента био спреман да саслуша мишљење и захтеве Србије.

"Сви они знају да је све то било изазвано једностраним потезима Приштине, да не постоји дођађај који је Србија изазвала, а који је био лош и негативан. Добар део људи у свету који покушава да сагледа ситуацију на КиМ неће баш увек да зажмури и каже - можете да радите шта хоћете. То су неки помаци да их тако дефинишем, али више бих рекао у тактичком него у стратешком смислу", каже Вучић.

Помаци у дијалогу могући су након 20. јануара када у Београд долазе саветници француског председника и немачког канцелара, европски посредник у дијалогу и амерички изасланик за регион.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара