Читај ми!

Вучић: Захвални смо јер је делегација САД инсистирала на спровођењу споразума

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је захвалан америчкој делегацији која је приликом посете Приштини инсистирала на спровођењу договорених споразума. Подсећа на то које су црвене линије за Београд у дијалогу са Приштином.

Александар Вучић је новинарима након доделе награда за најбољу фотографију рекао да је са делегацијом САД јуче разговарао и о такозваном француско-немачком предлогу.

"Указали смо на оно што смо одговорили о томе у нашем 'нон пејперу', на то које су нам црвене линије. Говорили смо и о ЗСО, где сам јасно рекао да је немогуће постићи напредак ако се неко стално позива на сопствене правне акте јер дијалог онда нема смисла. Захвалио сам на томе што је Шоле инсистирао на спровођењу бриселског споразума", рекао је Вучић.

Подсећа да се преговори воде управо зато што није могуће постићи договор у складу са правним актима једне стране.

"Када инсистирате да нешто мора да буде у складу са уставом тзв. Косова, онда се мени поставља питање о чему смо преговарали, није требало да преговарамо ако је нешто усклађено са вашим правним системом, онда то можемо да урадимо и без дијалога и без тешких преговора и разговора, него смо водили преговоре управо зато јер то није могуће постићи увек у складу са правним актима једне, друге, треће стране, то сам рекао и Шолеу и безброј пута свима", рекао је Вучић.

Додаје и да не зна како они мисле да треба да изгледа Заједница српских општина, али да је добро што је јасно да она мора бити формирана.

"Не знам како мисле да то изведу и како треба да изгледа ЗСО, а то је питање за Србе и на крају крајева за Албанце, неће бити једноставно, али добро, добро је да је јасно да ЗСО мора да буде формирана", истакао је Вучић.

О црвеним линијама

Председник Србије је рекао да су црвене линије за Београд било какав облик признања – формално или неформално, као и уступање Приштини чланства у УН.

"О томе не желимо да разговарамо, а то је саставни део плана, о свему осталом – супер, не кажем да ћемо да прихватамо, али можемо да разговарамо, да видимо шта можемо да добијемо ми, шта други", указао је Вучић.

"Желе да чују шта Срби мисле"

Истакао је да је Дерек Шоле образован човек који разуме прилике у свету и региону, али да САД неће променити однос према косовском питању.

"Ја нисам од оних који воле на естрадни начин да вам говоре и да се радују, дуго водим земљу, дуго, још неко време ћу да је водим, које није кратко и зато се ја не залуђујем малим стварима и не желим ни народу да дајем лажну наду, али оно што јесте добра ствар, а ту морам да се захвалим Хилу, јесте да желе да чују шта то Србија мисли, шта су очекивања Србије и Срба, причали смо и о правима српског народа", напоменуо је Вучић.

Додаје и да је важно да они знају да је све што се догађало било изазвано једностраним потезима Приштине.

"Ниједан догађај није изазвао Београд. Све теме су биле једнострано наметнуте, добар део људи у свету који покушава да сагледа ситуацију на КиМ неће баш увек да зажмури, то су неки помаци, али више бих рекао у тактичком, него у стратешком смислу", навео је председник Вучић. 

Председник Србије је рекао да је са делегацијом САД, коју је предводио Дерек Шоле, било речи и о билатералним односима, приближавању стратешком дијалогу Србије и САД, региону, као и о ситуацији у Украјини.

Истакао је да га 20. јануара очекује велики састанак са изасланицима међународне заједнице за дијалог Београда и Приштине, а пре тога ће бити на форуму у Давосу.

Да подсетимо, председник Србије састао се јуче са вишим саветником Стејт департмента Дереком Шолеом, који је рекао да верује да је компромис између Београда и Приштине могућ и током ове године и да је оснивање ЗСО кључно питање које мора да се реши.

Вучић: Рашића неће ни у џивџане да примају

Председник Вучић реаговао је на изјаву министра за повратак и заједнице у влади Аљбина Куртија Ненада Рашића, који је предложио да се уместо Заједнице српских општина, формира "удружење џивџана" и поручио да Рашића "неће ни у џивџане да примају", јер је реч о "племенитим животињама".

"Случајно је правна обавеза да се формира ЗСО, али Рашић и право – то је толико удаљено, чак и љубав према свом народу или морал, али најбоље говори то хоће ли неко да га прими у Северној Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу, Лешку, било где", нагласио је Вучић одговарајући на новинарско питање да прокоментарише то што је Рашић недавно предложио да се уместо Заједнице српских општина, формира Удружење џивџана.

Вучић је додао да Рашић може да оде само у "оне три невладине организације које директно финансирају Британци и Американци".

Рашић је у недавној изјави предложио да се избегну оне терминологије које могу да буду, како је рекао, "минска поља", као што је "заједница" што је терминологија која је код Албанаца, по његовим речима, "толико искомпромитована" и изнео предлог да се удружење општина назове "џивџан".

О америчким инвестицијама

Председник Вучић рекао је данас да се ради на повећању америчких инвестиција у Србији, као и да се заједно са Американцима уђе у велике енергетске пројекте у нашој земљи.

"У сваком смислу нам је важна добра сарадња с њима, ускоро крећемо у велике енергетске пројекте, ту ће бити доста уплива америчких компанија. Радићемо даље на томе и снажењу тог односа", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара колико је за нашу земљу важна сарадња са САД.

Вучић је рекао да се ради заједно са Американцима на повећању нивоа инвестиција у Србију.

"Не заборавите, када излазимо на финансијско тржиште обавезница, прво идемо на доларске обвезнице, па их 'свопујемо' у евро. Да, ми зависимо од америчких инвестиција, јер никада није било мање новца и никада новац није био скупљи у свету. Погледајте колика вам је каматна стопа ФЕД-а и еврибор", нагласио је Вучић.

На питање поводом обележавања 80 година од смрти великог научника Николе Тесле, Вучић је рекао да је Тесла био Американац српског порекла.

"Рођени Србин, узео је америчко држављанство и фер је да и једни и други имамо право да се поносимо Теслиним ликом. И ми и Американци. Он је САД изабрао као земљу у којој ће да живи и ствара, отац и мајка су му били Срби, из страдалне породице. И наше и њихово је да то обележимо на најбољи могући начин", рекао је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво