Читај ми!

Лајчак и Ескобар у НАТО-у о проналажењу решења за односе Београда и Приштине

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састали су се са замеником генералног секретара НАТО-а Мирчеом Џоаном, с којим су разговарали о односима Београда и Приштине.

У разговору је наглашено да је стабилност на Западном Балкану важна за целу Европу.

"Мир и стабилност на Западном Балкану важни су за све Европљане. САД, наши НАТО савезници и ЕУ су посвећени раду са Србијом и Косовом на проналажењу решења и пута напред у интересу стабилности, безбедности и добробити свих заједница", наводи се на Твитер налогу мисије САД при НАТО-у.

НАТО наставља да подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ - као главне платформе за изградњу трајног мира и безбедности широм региона - и све напоре усмерене ка унапређењу европских и евроатлантских интеграција Западног Балкана, наводи се у саопштењу објављеном на сајту НАТО-а након састанка тројице званичника.

Џоана је указао да НАТО-у и Европска унија улажу интензивне напоре како би се смањиле недавне тензије, посебно на северу Косова и Метохије.

Он је такође истакао, кључну подршку коју су пружиле мисије КФОР-а предвођена НАТО-ом и мисија Еулекса коју води ЕУ у успешном уклањању блокада на путевима, које су помогле да се у потпуности врати слобода кретања широм КиМ.

Навео је да, КФОР остаје изузетно опрезан и има способност и особље да настави швој мандат УН у потпуности и на дневној бази, за добробит свих заједница које живе на Косову. 

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је на Твитеру истакао да је имао користан састанак са Џоаном и Ескобаром.

"Разговарали смо о недавним дешавањима у дијалогу, укључујући север Косова, сарадњи ЕУ-САД-НАТО, и будућим корацима. Захвални смо на прилици да се, такође, заједнички обратимо амбасадорима НАТО", истакао је Лајчак.

Састанак Ескобара, Лајчака и Џоане је био део редовних консултација о ситуацији на Косову и Метохији и дешавањима у ширем региону Западног Балкана.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара