Читај ми!

Јариње и Брњак отворени за саобраћај; Вучић: Важно да се испуне гарантије, избегнута катастрофа са НАТО-ом

На северу Косова и Метохије уклоњене су барикаде које су поставили Срби због хапшења својих сународника и доласка специјалних јединица косовске полиције. После гаранција које су Срби из покрајине добили и спуштања тензија, укинуто је стање повишене борбене готовости Војске Србије. Путеви су проходни, а административни прелази Јариње и Брњак су отворени за саобраћај.

Срби са севера Косова и Метохије, који су од 10. децембра били на барикадама, након хапшења бившег полицајца Дејана Пантића и доласка специјалних јединица косовске полиције на Север, од јуче уклањају барикаде.

Тој одлуци претходио је разговор са председником Александром Вучићем, након што су САД и ЕУ дале гаранције да ће се захтеви Срба поштовати и након што је Пантић стигао кући у Косовску Митровицу.

Такође је укинуто стање повишене борбене готовости у Војсци Србије.

Кфор је јуче саопштио да уклањање барикада на северу Косова и Метохије треба учинити брзо и безбедно и да би све стране требало да "избегавају било какву реторику или акције које могу да изазову нову ескалацију".

Кажу да прате развој догађаја и да остају спремни да интервенишу, ако буде неопходно, у складу с њиховим мандатом заснованим на Резолуцији 1244 СБ УН из 1999. године.

И специјални представник и шеф Мисије привремене администрације Уједињених нација на КиМ (Унмик) Каролин Зијаде поздравила је све мере за смиривање тензија на северу Косова и Метохије, укључујући уклањање барикада.

Одала је признање мукотрпним напорима свих страна, укључујући међународне партнере, да осигурају безбедност становништву Косова и Метохије у свим заједницама.

С друге стране, представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак рекао је да је ниво неповерења између две стране већи него икада раније, да су тензије и даље високе, али да је важно да лидери у Београду и Приштини почну да стварају атмосферу погодну за продуктивне разговоре о нормализацији односа.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се