Читај ми!

Чешка завршава мандат председавања ЕУ – апликација Приштине сачекаће Шведску

Никада до сада се није догодило да за чланство у ЕУ аплицира територија која нема признање суверености као што је то учинила Приштина, казала је министарка за европске интеграције Тања Мишчевић. Србија, зато, помно прати дешавања поводом овог случаја, навела је она.

"Биће интересантно видети како ће Европска унија решавати то питање", рекла је министарка Мишчевић новинарима у ЕУ Инфо центру пред почетак скупа "Од Чешке до Шведске: Ка стратешки једнообразној Европи".

Један од учесника овог скупа био је и амбасадор Чешке Томаш Кухта који је рекао да ће "питање чланства Косова" и апликације коју им је Приштина у Прагу предала оставити за шведско председавање ЕУ, јер Чешка 31. децембра завршава свој мандат.

Мишчевићева је на питање колико апликација Косова компликује процес преговора, да ли се стварају тензије, додала да је апликација "ствар" сваке од држава чланица ЕУ и надлежне службе.

Додала је да не зна код кога пријава Приштине треба да стигне "јер никада се није десило да територија која нема признање суверености аплицира за чланство".

Србија помно прати ставове држава чланица ЕУ које изражавају скепсу и питају да ли је време уопште разговарати о томе, рекла је министарка Мишчевић.

Она је нагласила да као једну од битних чињеница наводе да би то могло пореметити дијалог Београда и Приштине.

Амбасадор Кухта је навео да је Чешка као председавајућа ЕУ примила апликацију Приштине, да су информисали колеге и одложили питање за време када Шведска преузме мандат председавања Унији.

Председавање Чешке Кухта је оценио као успешно и подсетио да су агенду и улогу модератора морали да примене у новонасталој ситуацији, да им је било важно јединство ЕУ али и свих земаља Европе на које рат у Украјини има одраз.

Подсетио је на Самит у Прагу који је окупио политичке представнике 44 земље али и на онај у Тирани, и додао да му је драго што је Србија учествовала. На скупу су говорили и амбасадорка Шведске Анике Бен Давид, шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре и Срђан Мајсторовић, представник ЦЕП-а (Центра за европске политике). 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво