Читај ми!

Дачић: Према најавама, Чешка неће ставити захтев Приштине у процедуру

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да, према информацијама којима тренутно располаже, Чешка до краја свог председавања ЕУ неће ставити у процедуру захтев Приштине за чланство у Унији, већ ће само обавестити чланице о његовом пријему.

"Чешка је примила апликацију, а по најавама, како данас стоје ствари, на седници која би требало да буде ове недеље, они ће само информисати да су примили апликацију и неће је стављати даље у процедуру", рекао је Ивица Дачић у изјави новинарима после састанка са грчким колегом Николасом Дендијасом. 

Додао је да ће се тим питањем бавити следећи председавајући, а то је Шведска која од Нове године преузима ту улогу.

"На крају крајева о томе се мора донети одлука консензусом што у овом тренутку неће бити, јер има пет земаља, укључујући и Грчку, које нису признале Kосово, а имајући у виду и став Мађарске која, без обзира на то што је признала Kосово, не гласа за Kосово на међународним форумима", истакао је Дачић.

"Србији предстоји тешка борба у Савету Европе" 

Додао је да Србији остаје и предстоји и даље тешка борба у Савету Европе.

"Све је пребачено за следећу годину. Ирска тај посао није хтела да завршава за време свог мандата. Сада је Исланд на реду. Предстоје нам разговори. С обзиром на то да Исланд одржава Самит земаља чланица Савета Европе није им у интересу да подгревају разне проблеме. Њима је у интересу да то прође у неком сагласју. Зато је наше очекивање да та тема неће бити брзо на дневном реду", рекао је Дачић.

Истакао је да Приштина крши и Бриселски и Вашингтонски споразум и нагласио да ће Србија и даље радити са земљама које не признају самопроглашену независност Kосова да остану при том ставу, а са онима које су га признале да тај став промене у смислу повлачења признања.

Додао је да је од грчког министра спољних послова чуо да ће њихови ставови по питању Kосова и Метохије остати принципијелни, што би значило да Грчка даје подршку очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Говорећи о најави председника Србије да ће јавност ускоро обавестити које су земље повукле признање косовске независности, Дачић је рекао да ће то бити у једном тренутку.

"Оно што је сигурно, има 27 земаља које су повукле признање Kосова, за 18 земаља се зна које су, за девет ћемо видети када ће се одлука донети да саопштимо које су то земље", навео је Дачић.

Дендијас: Потписан споразуми морају се поштовати

У разговору са Дачићем, Дендијас је поновио став Грчке о Косову и Метохији.

"Настављамо са подршком дијалогу између Београда и Приштине како би се постигло правно-обавезујуће решење. Споразуми који су потписани у прошлости су важни и морамо да инсистирамо да се поштују. Ово што сам рекао поновићу и у Приштини", рекао је грчки министар.

Он је истакао да је сарадња, не само између министара и влада двеју земаља већ и председника Александра Вучића и премијера Киријакоса Мицотакиса кључна за стабилност региона.

"Грчка је посвећена даљем јачању стратешких веза са Србијом у свим областима", поручио је грчки министар.

Дендијас је истакао да се Грчка залаже за европске интеграције Србије и Западног Балкана и додао да верује да је Србија интегрални део Европе, а ЕУ место где Србија припада.

"Желимо да видимо да Србија наставља своје реформе у фундаменталним областима у складу са европском агендом, а ми ћемо помоћи колико будемо могли", истакао је Дендијас.

Пренео је да су два министра разговарала о блиским везама Србије и Грчке и захвалио Дачићу што увек спомиње Крф, који је његово родно острво, те позвао српског министра да се следећи пут сретну на том острву.

О проширењу сарадње и трилатералним састанцима

Навео је да је са српским колегом разговарао и о томе како може да се прошири регионална сарадња, као и о организацији два трилатерална састанка, од којих је један између Грчке, Србије и Северне Македоније, а други између Грчке, Србије и Албаније.

"Наши билатерални односи обухватају различите области – енергетику, комуникације, трговину, туризам, обновљиве изворе енергије. Постоје још многе у којима можемо да сарађујемо и имамо вољу да побољшамо наше односе", истакао је Дендијас.

Додао је да ово није мирно време у свету, али и да ће Грчка наставити да брани свој суверенитет.

Захвалио је Дачићу на његовој ранијој изјави у Атини и на томе што се Србија залаже за поштовање територијалног интегритета и суверенитета Грчке.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво