Читај ми!

Дачић: Курти највећа претња миру, понашање међународне заједнице цинично

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је вечерас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти највећа претња миру и било каквим договорима, додајући да је цинично понашање представника међународне заједнице која као главно питање поставља питање барикада.

Ивица Дачић је на ТВ Пинк изјавио да су барикаде на северу Косова и Метохије политичка борба Срба против Куртијевог терора и за поштовање Бриселског споразума.

"Срби реагују на непоштовање свега онога што је до сада потписано. То је политичка борба коју српски народ води, а сада имате претње да ће то неко силом склонити. Мислим да представници српског народа одговорно прилазе свему овоме, нема инцидената, а то је важно да не бисмо дали некоме повод да опет кажу Срби су криви", рекао је Дачић.

Додаје да је веома цинично то што представници међународне заједнице ових недеља, месеци, а поготову последњих дана, постављају као централно питање, питање барикада, и то у ситуацији када Приштина забрањује гласање на референдуму, изборима, шаље своје специјалне јединице на север КиМ, односно раде све што је супротно Бриселском споразуму.

"У тренуцима када имате овај покушај са регистарским таблицама, убацивање неких њихових Срба у разне органе у Приштини, када се руше људска права Србима, када им се уместо да им се гарантује угрожава безбедност, имате иронију и цинизам да неко поставља питање барикада као главно", наводи шеф српске дипломатије.

Коменатришући изјаву Раде Трајковић да су барикаде подигнуте јер се Срби плаше Срба на Косову, а не косовске полиције, Дачић каже да су то "глупости" и да она жели да инструментализује своју позицију, односно да документује оно што говори о северу Косова и Метохије.

"Жели да документује да је то центар криминалне групације, да су Срби криминалци. Да то неко каже из Приштине невероватно је, па зна се одакле долази највећа мафија", каже Дачић.

Додаје да је жалосно да представници српског народа из Приштине то изговоре и наводи да су барикаде легитиман начин борбе за заштиту српског народа.

"Не знам како може неко да буде проитв тога. Косово своју самопроглашену независност не може да остварује на деловима где живе Срби, јер Срби то неће", закључио је Дачић.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво