Читај ми!

Око: Барикаде и(ли) дипломатска офанзива, кључ у рукама Вашингтона

Север Косова и Метохије два дана је блокиран. Hе може се ни пешке преко административних прелаза Јариње и Брњак. Уредник портала "Косово онлајн" Милош Гарић, дугогодишњи дописник из Немачке Мирослав Стојановић и дипломата Зоран Миливојевић сагласили су се у емисији Око да су мале шансе да се одобри присуство српских снага безбедности на северу КиМ, али и да су велике шансе за ескалацију ако се не умеша трећа страна, односно Вашингтон.

Председник Србије најавио је да ће Влада у четвртак затражити од Кфора да се обезбеди присуство српских снага на северу Космета. Уредник портала Косово онлајн Милош Гарић рекао је да су шансе никакве да Кфор прихвати присуство српских снага безбедности на северу Космета, али да је добро да се пита и да се подсети на постојање Резолуције 1244, јер је она чини се заборављена и, како каже, добро је да те велике људе са велике сцене натерате да одмах исхитрено изађу и кажу да је то немогуће иако захтев још није стигао.

Гостујући у емисији Око, дугогодишњи дописник из Немачке Мирослав Стојановић каже да је добро што је покренута та иницијатива, али је питање да ли ће она стићи до аутора Резолуције, да ли је Кфор тај који је овлашћен да одговори или је то СБ. "Мислим да се том иницијативом креће у дипломатску офанзиву и с те стране је то добро", напоменуо је Стојановић.

Сличног става је и дипломата Зоран Миливојевић, који је напоменуо да је прави тренутак да се активира Резолуција 1244.

Колико ће потрајати оваква ситуација на КиМ, каже Миливојевић, зависи од Вашингтона.

"Јасно је да приштинска страна и Курти неће да одустану од политике коју воде не само сада него и одраније. То је стратегија да се косовска државност потврди чак и уз употребу силе и методама које немају везе с правом", напоменуо је Миливојевић.

Додаје да ако не интервенишу Американци, очекује да ћемо ући у озбиљну ескалацију, а два су разлога – први је тај што су Срби одлучнији него икад раније да истрају у својим захтевима, чак да и Београд нема механизме да утиче на њих да прекину са својим захтевима, а други што Курти показује да су спремни да наметну једно решење које подразумева директан сукоб.

"Ако не буде интервенције треће стране, бојим се да ћемо овог пута заиста имати ескалацију", истакао је Миливојевић.

"Срби кључни фактор на КиМ" 

Стојановић додаје да Курти засејава програмирано политичка минска поља. "Курти потпали ватру, онда се та ватра угаси, а он бележи поен како је допринео смиривању ситуације, рецимо одлагањем избора", напоменуо је Стојановић.

Одговарајући на питање да ли продужетак притвора на 30 дана за ухапшеног полицајца због кога су подигнуте барикаде може додатно да отежа ситуацију на КиМ, Гарић каже да су Срби постали сада кључни фактор на КиМ, њихова упорност и одлучност да се супротставе Куртију, да не пристају на оно што раде, на спровођење плана о њиховом прогону и како каже то је сада за Аљбина Куртија највећи проблем.

"Срби знају да ако би сада одустали, ако би дозволили да их Аљбин Курти убеди да одустану од захтева, а то је у овом тренутку пуштање Дејана Пантића из притвора, они знају да ће свако од људи на барикадама бити мета Куртијеве полиције. Ради се о томе да се Србима утера страх у кости", истакао је Гарић и додао је да је кључ то колико Срби могу да буду истрајни.

Коментаришући изјаву немачке министарке спољних послова која је рекла да је одлагањем избора Приштина начинила уступак, и да се очекује да и барикаде сада буду уклоњене, Гарић каже да барикаде нису ни постављене због избора јер је било потпуно јасно да они не могу да се одрже.

"Људи са Запада нису свесни колико је опасан проблем на КиМ. То њихово лицемерје је застрашујуће", рекао је Гарић.

На питање да ли се Београд и Приштина могу вратити дијалогу, како позива Борељ, Стојановић каже да се у оваквим ситуацијама мешају узроци и последице и онда се све релативизује.

"Када кажем да Курти ово ради програмирано, мислим да он убрзава ситуацију, стварајући атмосферу која понекад се доводи до усијања, указује да ова ствар мора брзо да се реши јер је експлозивна и он тиме врши притисак на Брисел, али и на Вашингтон, иако имам утисак да се Вашингтон држи сада мало уздржаније него у ранијим приликама", рекао је Стојановић.

Указао је да је Ескобар посетом прво Дечанима, па онда Приштини, послао политичку поруку.

"Вероватне ће бити као и раније, да ће он пресећи, али ће поени поново да иду Куртију, који ће рећи да је он допринео релаксацији ситуације", каже Стојановић.

Миливојевић се надовезао да не мисли да је Курти сам у овој причи, Немци су изјавама канцелара Шолца и министарке спољних послова показали да су на његовој страни.

Дан Д – 17. децембар 

Говорећи о 17. децембру, као важном датуму када су најавили долазак у Београд и изасланици немачког канцелара и француског председника, и Лајчак и Ескобар, Миливојевић каже да треба да се активира тај европски план, измењено и допуњено издање које смо добили у Тирани и зато они долазе, а покушај је да се активира тај план и да се вратимо дијалогу на основу тог плана.

"Председник Вучић је у праву када каже да је то Дан Д, јер ће бити јак притисак да прихватимо платформу за наставак дијалога на основу тог плана", напоменуо је Миливојевић и додао да неће бити реално да се прича о том плану ако се ово стање настави до 17. децембра.

Гарић је напоменуо да је услов да се постигне нови договор а то је да се поштују већ постигнути договори.

Најављено је да ће представници у Приштини поднети захтев за чланство у ЕУ, а министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да ће Србија покушати да придобије пет земаље ЕУ које нису признале Косово да оспоре ту кандидатуру.

Стојановић каже да су шансе за улазак Косова у ЕУ никакве, али формално отварање тог процеса ће значити неку врсту поена за Приштину.

Миливојевић додаје да ће пред предстајеће састанке Србија бити око Бриселског споразума да је на снази и да се формира ЗСО и овог пута не треба да рачунају да ће Србија да учини уступак, а доказ томе је активирање Резолуције 1244, Србија активира механизам који је формално правно надлежан за Косово, а то је СБ.

Подсетио је да по Статуту ЕУ пише да само државе могу да аплицирају за чланство у Унији.
"У било којој варијанти да Косово има прилаз УН, неважно је да ли Србија признаје или не. Тог тренутка је косовска прича завршена, нема ни Резолуције 1244, а нема ни државе Србије у њеним границама у којима је данас", објаснио је Миливојевић.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво